Εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια των υποψηφίων του
Η Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (FARC), το πολιτικό κόμμα που σχημάτισαν πρώην αντάρτες στην Κολομβία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την εκστρατεία του ενόψει των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών στην χώρα των Άνδεων έπειτα από μια σειρά «επιθέσεων» εναντίον υποψηφίων του και ζήτησε να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την ασφάλειά τους από τις αρχές πριν την ξαναρχίσει.
«Αποφασίστηκε να ανασταλεί προσωρινά η προεκλογική εκστρατεία, ωσότου η κυβέρνηση να μας δώσει τις ελάχιστες εγγυήσεις για την διεξαγάγουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιμέλντα Ντάσα, υποψήφια της FARC για την αντιπροεδρία, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το κόμμα στην Μπογοτά.
Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία θα κληθούν αρχικά, την 11η Μαρτίου, στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας και κατόπιν, την 27η Μαΐου, για να επιλέξουν τον διάδοχο του Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από δύο τετραετείς θητείες. Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί τη 17η Ιουνίου.
Οι μέχρι πέρυσι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που αφοπλίστηκαν και μετέτρεψαν σε πολιτικό κόμμα την οργάνωσή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο, θα συμμετάσχουν στις εκλογές για πρώτη φορά αφότου συγκροτήθηκε η οργάνωση, το 1964.
Η Ντάσα διευκρίνισε ότι η απόφαση να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία της Επαναστατικής Εναλλακτικής Κοινής Δύναμης οφείλεται «ουσιαστικά» στις «επιθέσεις» και τις «δολιοφθορές» εναντίον της εκστρατείας του ηγέτη και υποψήφιου προέδρου της FARC, του Ροντρίγκο Λοντόνιο, ή Τιμοσένκο.
Ο πρώην επικεφαλής των ανταρτών ακύρωσε πολλές εμφανίσεις του σε προεκλογικές εκδηλώσεις για λόγους ασφαλείας και χρειάστηκε να λάβει μέτρα προστασίας του καθώς δέχθηκε απειλές κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ή αποχωρώντας έπειτα από συνεντεύξεις που παραχώρησε, σημείωσε η Ντάσα, η συνυποψήφιά του.
Ο Λοντόνιο με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατατάσσεται στην τελευταία θέση ως προς την πρόθεση ψήφου: συγκεντρώνει μόλις το 1-2%.
Ο Ιβάν Μάρκες, πρώην διοικητής μονάδων των μαχητών των FARC, σήμερα υποψήφιος για τη Γερουσία, επίσης έχει γίνει στόχος απειλών. Τη Δευτέρα, ο Μάρκες αναγκάστηκε να ακυρώσει μια εμφάνισή του στη Φλορένσια (νότια) έπειτα από «εκκλήσεις στη βία» από μέρους ενός γερουσιαστή του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος Δημοκρατικό Κέντρο (CD), πρόσθεσε η Ντάσα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η FARC τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο «ενός συντονισμένου σχεδίου με σκοπό να εμποδιστεί η εκστρατεία του κόμματος που ιδρύθηκε νόμιμα μετά τη συμφωνία ειρήνης» η οποία υπογράφτηκε το 2016.
Οι «ενέργειες δολιοφθοράς» προέρχονται από τομείς της κοινωνίας που είχαν κάνει εκστρατεία υπέρ του «όχι» στη συμφωνία ειρήνης, συμπλήρωσε η Ντάσα. «Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό; Εκείνοι που αρνούνται να δεχθούν ότι ο πόλεμος τελείωσε», έκρινε.
Η FARC θα προσφύγει «στη δικαιοσύνη προκειμένου οι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες να τιμωρηθούν», διαβεβαίωσε ο πρώην διοικητής μονάδων των ανταρτών Πάμπλο Κατατούμπο, σημειώνοντας ότι «το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώνει δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς για να δικαιολογήσει συμπεριφορές και πράξεις που αφορούν τον ποινικό κώδικα».
Ο Σάντος, ο οποίος επιδίωκε την «πλήρη ειρήνη», και άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 διαπραγματεύσεις με την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίσει τη δράση της στη χώρα, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) –έχουν έκτοτε ανασταλεί– απηύθυνε την Πέμπτη την προτροπή στους πολίτες της Κολομβίας να εναντιωθούν στις επιθέσεις εναντίον των υποψήφιων της FARC και να επιδείξουν «ανεκτικότητα» και «γενναιοδωρία».
Ο αντιπρόεδρός του, ο Όσκαρ Ναράνχο, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι 40 πρώην αντάρτες και συγγενείς μελών των FARC και 10 ακτιβιστές που θεωρούνταν προσκείμενοι στο κόμμα έχουν δολοφονηθεί στη χώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θέτει «σε εφαρμογή ένα σύστημα κι ένα σχέδιο πολιτικών εγγυήσεων και συμμετοχής» των πρώην ανταρτών στην πολιτική διαδικασία, ενόψει εκλογών.
Η αρχική συμφωνία ειρήνης είχε απορριφθεί στο δημοψήφισμα του 2016, έπειτα από μια εντατική εκστρατεία της δεξιάς, με επικεφαλής τον Άλβαρο Ουρίμπε, πρώην πρόεδρο, νυν γερουσιαστή και ηγέτη του CD. Το κείμενο, που προέκυψε έπειτα από τέσσερα χρόνια συνομιλιών στην Κούβα, τέθηκε υπό επαναδιαπραγμάτευση.
Ο Τιμοσένκο και ο πρόεδρος Σάντος εντέλει υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνης τον Νοέμβριο του 2016 στην Μπογοτά, τερματίζοντας μισό αιώνα και πλέον συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και της αρχαιότερης οργάνωσης ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο.
Η συμφωνία ειρήνης δίνει a priori στους πρώην αντάρτες 10 έδρες στο κοινοβούλιο –πέντε στην κάτω Βουλή, ισάριθμες στην άνω Βουλή– για δύο τετραετείς περιόδους. Ταυτόχρονα, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές και να εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες. 74 πρώην στελέχη της οργάνωσης έχουν θέσει υποψηφιότητα.
Στελέχη των FARC έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τον κίνδυνο επανάληψης της ιστορίας της Πατριωτικής Ένωσης (Unión Patriótica, UP), ενός κόμματος που είχαν σχηματίσει πρώην αντάρτες και κομμουνιστές κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης, αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας τη δεκαετία του 1980. Τότε, τουλάχιστον 3.000 μέλη του κόμματος είχαν σφαγιαστεί από τους παραστρατιωτικούς της άκρας δεξιάς με τη συνέργεια των δυνάμεων επιβολής της τάξης.