Οι Αυστριακοί μαζεύουν υπογραφές κατά του καπνίσματος στα εστιατόρια

Οι Αυστριακοί μαζεύουν υπογραφές κατά του καπνίσματος στα εστιατόρια

Κινητοποιήσεις κατά του νόμου απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση που προωθεί η νέα αυστριακή κυβέρνηση

Τον Δεκέμβριο, η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας - μετά από πιέσεις του κυβερνητικού εταίρου, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το νόμο που ισχύει σε πολλές χώρες και απαγορεύει το κάπνισμα σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης, πυροδοτώντας ωστόσο θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την αντιπολίτευση και την ιατρική κοινότητα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος δημοσιοποίησε επίσημη προσφυγή κατά της χαλάρωσης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ενώ οι πρόεδροι του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου και της Οργάνωσης Βοήθειας Καρκινοπαθών έκαναν αίτηση για την έγκριση διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κατά της απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Ήδη πάνω από 450.000 Αυστριακοί υποστήριξαν «online» σχετικό ψήφισμα στο Διαδίκτυο, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει στις υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων η συγκέντρωση των απαιτούμενων συνολικά 8.401 «δηλώσεων υποστήριξης» για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Οι «δηλώσεις υποστήριξης» είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον καθορισμό της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας θα είναι δυνατή η υπογραφή από τους πολίτες στους δήμους και κοινότητες του αιτήματος για την ενασχόληση της αυστριακής Βουλής με το θέμα.

Προς τούτο ο αριθμός αυτών των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ξεπερνά της 100.000 και στη βάση αυτή, με πλειοψηφία της η Βουλή θα μπορεί ενδεχόμενα να αποφασίσει τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά της άρσης της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση, οι άνδρες τάσσονται σε ποσοστό 62 % υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση (37 % κατά), οι γυναίκες σε ποσοστό 77 %, ενώ οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 30 ετών τάσσονται σε ποσοστό 68 % υπέρ της απαγόρευσης και εκείνοι άνω των 60 ετών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, σε ποσοστό 74 %.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού, που καπνίζει σε καθημερινή βάση, παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3 %, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4 %.

Η Αυστρία, η οποία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, είχε προχωρήσει πέρυσι τον Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών που (κανονικά) αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα του 2018.