Μπλόκο στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ

Μπλόκο στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ

Το αντιπολιτευόμενο VMRO κατέθεσε 35.000 τροπολογίες

Μπλόκο στον νέο νόμο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για τις ομιλούμενες γλώσσες στην επικράτεια της χώρας, ο οποίος προωθεί τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, βάζει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO, καταθέτοντας περισσότερες από 35.000 τροπολογίες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBΝΑ.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ταλάτ Ξαφέρι δήλωσε, ότι θα προσπαθήσει να εισαγάγει τον νόμο στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Κοινοβούλιο πρέπει να εργαστεί αρκετούς μήνες για να εξετάσει τις 35.000 τροπολογίες. Το Σοσιαλιστικό κόμμα και ο κυβερνητικός του εταίρος της αλβανικής μειονότητας BDI δήλωσαν, ότι πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι του VMRO του Νικολά Γκρούεφσκι, προκειμένου να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις και το έργο του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του το VMRO υποστηρίζει, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και κάνει διακρίσεις υπέρ της αλβανικής γλώσσας έναντι των γλωσσών άλλων κοινοτήτων. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν, ότι η αντιπολίτευση στοχεύει να εμποδίσει το έργο του Κοινοβουλίου και να εμβαθύνει την κρίση. «Με την εισαγωγή 35.000 τροπολογιών δεν επιδιώκεις να βελτιώσεις έναν νόμο. Είναι σαφές, ότι ο στόχος είναι να μπλοκάρει το κοινοβουλευτικό έργο και να εμβαθύνει την κρίση, η οποία θα οδηγήσει σε νέες εκλογές», λέει ο δημοσιογράφος Φάτος Ρουσίτι.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Νίκολα Ντουότοβσκι, το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί, μόνο εάν καταλήξουν σε συμφωνία τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπληρώνοντας ότι «εάν ξεκινήσει η εξέταση των τροπολογιών, τότε οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα μπλοκαριστούν». Ο νόμος για τις γλώσσες, ο οποίος προωθεί τη χρήση της αλβανικής σε όλα τα επίπεδα των κρατικών θεσμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε στις 11 Ιανουαρίου χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης, η οποία εμπόδισε το Κοινοβούλιο να τον εγκρίνει.