Επανεξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο
Ο Σάουλι Νιινίστο, ο χαρισματικός απερχόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας, επανεξελέγη την Κυριακή με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων, απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να προσεγγίσει η χώρα του το ΝΑΤΟ χωρίς να συγκρουστεί με τον ισχυρό Ρώσο γείτονα ικανοποιεί τους συμπατριώτες του.
Μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, συγκεντρώνει ποσοστό 62,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, αφήνοντας μακράν στη δεύτερη θέση τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων, με 12,4% των ψήφων.
«Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον έκπληξη», είπε, δηλώνοντας «συγκινημένος από αυτή την υποστήριξη».
Περίπου το 66,7% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή ήταν ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με το 2012 όταν είχε φθάσει το 72,8%.
Μετά την εκλογή του το 2012, ο Νιινίστο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καταρρίπτει τα ρεκόρ δημοφιλίας κυρίως λόγω της στρατηγικής του απέναντι στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος, αρχηγός του κράτους και επικεφαλής του στρατού, μοιράζεται τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με την κυβέρνηση, με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές υποθέσεις την ευθύνη των οποίων έχει κατ΄αρχήν η κυβέρνηση.
Η πρώτη αποστολή του ήταν να θέσει τη Φινλανδία υπό την προστασία της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας χωρίς να συγκρουστεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας το 2014.
Η στρατηγική αυτή προσέλκυσε τους Φινλανδούς οι οποίοι μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα 1.340 χλμ., τα μεγαλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισχυρό αυτό γείτονα.
«Ο Νιινίστο είναι μια σίγουρη επιλογή δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κόσμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ράινα Πάλμου, μια 62χρονη συνταξιούχος από το Ελσίνκι.
«Ο Νιινίστο δεν είναι υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης πιο ισχυρών δεσμών με τη Δύση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάπιο Ραούνιο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Θέση «την οποία συμμερίζονται τα κύρια κόμματα και η κοινή γνώμη».
«Έπαιξε ενεργό ρόλο στην εξωτερική πολιτική, συναντώντας τους Ρώσους ηγέτες (...) οι άνθρωποι εκτιμούν τη ηγεσία την οποία επέδειξε», υπογραμμίζει ο Ραούνιο.
Εξοικειωμένος με τις υψηλές σφαίρες της εξουσίας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Σάουλι Νιινίστο γεννήθηκε το 1948 σε μια οικογένεια εργατών στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Μέλος του συντηρητικού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός, αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης το 1995-96 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών (1996-2003) και βοηθά τη χώρα του να βγει από την ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προτού γίνει μέλος της ευρωζώνης.
Το 1995, ο Νιινίστο, πατέρας δύο παιδιών, έχασε την πρώτη σύζυγό του σε τροχαίο. Το 2004 παρά λίγο να πεθάνει ο ίδιος σε τσουνάμι στην Ταϊλάνδη.
Το 2009 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του, Τζένι Χαούκιο, 29 χρόνια μικρότερή του, με αποτέλεσμα αυτός ο λίγο απότομος άνδρας να αποκτήσει μια πιο ανθρώπινη εικόνα.
Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι περιμένει παιδί το οποίο θα γεννηθεί τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το νέο αύξησε περισσότερο την αγάπη των συμπολιτών του για τον Νιινίστο.
«Οι αλλαγές στην προσωπική μου ζωή δεν θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος», δήλωσε σήμερα.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.