Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτισαν τον «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας στη Λιόν
Χίλιοι πεντακόσιοι σεφ από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν σήμερα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη της Λιόν για να αποχαιρετίσουν τον Πολ Μποκούζ, τον «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας, μαζί χιλιάδες θαυμαστές του.
Από την Ισπανία έως τη Σουηδία και το Περού, οι πιο διάσημοι σεφ απέτισαν τιμή σε αυτόν που ενέπνευσε και εκπαίδευσε γενιές μαγείρων.
Το φέρετρο μεταφέρθηκε μέσα στην εκκλησία περνώντας ανάμεσα από τιμητική φρουρά μαγείρων που φορούσαν τις λευκές τους ποδιές.
Η εκκλησία στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες, χώρεσε μόνο 1.100 ανθρώπους: ανάμεσά τους ήταν η αφρόκρεμα της γαστρονομίας, οι σεφ Αλέν Ντουκάς, τον οποίο ο θανών θεωρούσε πνευματικό του παιδί, ο Ζοέλ Ρομπουσόν, η Αν-Σοφί Πικ, ο Ντανιέλ Μπουλύντ που έφθασε από τη Νέα Υόρκη και ο Χιρογιούκι Χιραμάτσου, ο επικεφαλής της αλυσίδας μπυραριών Bocuse στην Ιαπωνία.
Τη γαλλική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς.
Δύο γιγαντοοθόνες είχαν τοποθετηθεί στον περίβολο του ναού, ενώ αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί.
Ο «Monsieur Paul» πέθανε τις 20 Ιανουαρίου, σε ηλικία 91 ετών στο ίδιο δωμάτιο που γεννήθηκε, πάνω από το εστιατόριό του, το διάσημο L'Auberge du Pont de Collonges, που βραβεύτηκε το 2017 με τρία αστέρια Μισελέν από τη βίβλο της γαστρονομίας, καταγράφοντας ρεκόρ.
Εκείνος θα ήθελε μια «απλή τελετή στη μικρή εκκλησία της Κολόνζ-ο-Μοντ-ντ' Ορ», κοντά στη Λιόν, στη γενέτειρά του στις όχθες του ποταμού Σον. «Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της μεγάλης προσέλευσης», εξήγησε ο γιος του, Ζερόμ, και η οικογένεια έκανε το καλύτερο για να σεβαστεί την επιθυμία του θανόντα.
Ο Μποκούζ, φορώντας την ποδιά του μάγειρα με το μετάλλιο του "Καλύτερου Εργάτη της Γαλλίας", το οποίο απέσπασε το 1961, θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στους γονείς του, στο κοιμητήριο της Κολόνζ.
Ο Μποκούζ απέσπασε πάμπολλες διακρίσεις με τις καινοτόμες προσεγγίσεις του στην κλασική γαλλική κουζίνα. Το 1975, παρασκεύασε σούπα με τρούφες για ένα προεδρικό δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 'Εκτοτε στο διάσημο ρεστοράν του σερβίρεται η Soupe V.G.E., όπως ονομάζεται από τα αρχικά του ονόματος του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.
«Στη ζωή μου δεν μετανιώνω για τίποτε» συνήθιζε να λέει αστειευόμενος ο Μποκούζ, «μόνο για τον πόνο που προκάλεσα στις γυναίκες της ζωής μου. Ελπίζω ότι αυτές θα με συγχωρέσουν»...