Ο Πουτζντεμόν ετοιμάζει βαλίτσες και η Μαδρίτη ένταλμα σύλληψης

Ο Πουτζντεμόν ετοιμάζει βαλίτσες και η Μαδρίτη ένταλμα σύλληψης

Σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη θα παρευρεθεί ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, σύμφωνα με τοπικό πανεπιστήμιο

Η εισαγγελία της Ισπανίας ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα ζητήσει τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αν αυτός ταξιδέψει από το Βέλγιο στη Δανία, όπως σχεδιάζει, για να παραστεί σε συζήτηση.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, αν το ταξίδι του Πουτζντεμόν στη Δανία επιβεβαιωθεί, θα ζητηθεί «αμέσως» εκ νέου από τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση να επαναφέρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, το οποίο ανακλήθηκε τον Δεκέμβριο, και θα ζητηθεί από τις αρχές της Δανίας να τον συλλάβουν.

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε πάντως την Παρασκευή πως ο Πουτζντεμόν θα είναι παρών τη Δευτέρα στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του, με θέμα: «Η Καταλονία και η Ευρώπη σε σταυροδρόμι για τη δημοκρατία;».

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Χάουμς Αλόνσο-Κουεβίγιας, δήλωσε σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό πως ο κίνδυνος να συλληφθεί ο πελάτης του στη Δανία είναι «αρκετά μεγάλος», αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αρχές της Δανίας θα αρνηθούν να εκτελέσουν οποιοδήποτε ένταλμα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Δανίας δήλωσε στο Reuters: «Θα περιμένουμε», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.