Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι έως το 2030
Ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους για παιδιά άρχισαν να προβάλλονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε προσωρινές αίθουσες της Σαουδικής Αραβίας, μετά την άρση της 35χρονης απαγόρευσης των κινηματογράφων στο συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο.
Οι πρώτες μόνιμες αίθουσες θα μπορούν να ανοίξουν από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται από το 2017 οι συναυλίες και τα θεάματα.
Μετά την αναγνώριστη του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν από φέτος τον Ιούνιο, αίρεται και η απαγόρευση που ίσχυε εδώ και 35 και πλέον χρόνια γι' αυτούς τους χώρους ψυχαγωγίας, παρά τη διαφωνία υπερσυντηρητικών κύκλων που θεωρούν το σινεμά χώρο "διαστροφής".
Οι αρχές έχουν αρχίσει να εκδίδουν άδειες εκμετάλλευσης και οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι έως το 2030, που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες.
Με τον τρόπο αυτό θα οικοδομηθεί μια βιομηχανία που θα συνεισφέρει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ριάλ (24 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά και στην αγοραστική δύναμη της νεολαίας της, η οποία αποτελεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.
Επίσης, χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες για λόγους διασκέδασης. Η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά να παραμείνουν στη χώρα.