Λευκός καπνός για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, μετά την συμφωνία Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών
Έπειτα από μια δραματική, μαραθώνια τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί, Συντηρητικοί (CDU της Μέρκελ) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD του Σουλτς), κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.
Το έγγραφο της συμφωνίας των ων τριών δυνητικών κυβερνητικών τέθηκε σήμερα υπ' όψιν των 39 εκπροσώπων των κομμάτων στις συνομιλίες για την τελική του έγκριση.
Εντολή διαπραγμάτευσης έλαβαν Μέρκελ και Σουλτς
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Για ένα έγγραφο «πάρε-δώσε, όπως θα έπρεπε άλλωστε», έκανε λόγο η Μέρκελ και δήλωσε ότι η συμφωνία αίρει σημαντικά εμπόδια για την γερμανική κοινωνία, «προκειμένου να ζούμε καλά και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».
Η καγκελάριος υποσχέθηκε μία «νέα εκκίνηση» για την Ευρώπη, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Ο Μάρτιν Σουλτς (SPD) από την πλευρά του μίλησε για ενα «εξαιρετικό αποτέλεσμα», το οποίο μπορεί να προτείνει στο κόμμα του να στηρίξει, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) δήλωσε «πολύ και εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Αγγελα Μέρκελ να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση με ακόμη μία, την τέταρτη, κυβερνητική θητεία, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία.
Ήδη πάντως σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις, με τους Πράσινους να επικρίνουν τις προβλέψεις για το Κλίμα, άλλα και των βουλευτή του SPD Μάρκο Μπίλοου να μιλάει για «ντροπιαστικό αποτέλεσμα».
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πιθανή συμμαχία τους «συνασπισμό των χαμένων» επειδή τιμωρήθηκαν αμφότεροι από τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές, που σηματοδοτήθηκαν από την άνοδο της άκρας δεξιάς.
Οι δύο παρατάξεις δεν αντιπροσωπεύουν πια παρά μια μικρή πλειοψηφία, καθώς η Άγγελα Μέρκελ κέρδισε μια πύρρειο νίκη με ιστορικά χαμηλή επίδοση.
Οι περισσότεροι Γερμανοί (56%) πιστεύουν μάλιστα πως η καγκελάριος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της πριν από το τέλος της ενδεχόμενης επόμενης εντολής της, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από την εφημερίδα Handelsblatt.
Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς
Tα σημεία της συμφωνίας και τα κόμματα των οποίων οι απόψεις επικράτησαν είναι τα εξής:
-Δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU)
-το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD)
-Ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU)
-Περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU)
-Θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)
-Μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)
-«Νέο ξεκίνημα» στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).
Ικανοποίηση Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «χαρούμενος και ικανοποιημένος» για την επί της αρχής συμφωνία, τονίζοντας ότι οι προσωρινοί όροι της συμφωνίας είναι καλοί για την Ευρώπη.
«Είχαμε σήμερα το πρωί…καλά νέα από την άλλη όχθη του Ρήνου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε θέση να προχωρήσει προς τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού την οποία…αναμένει όλη η Ευρώπη και ιδιαιτέρως η Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι όροι της συμφωνίας είναι ευνοϊκότεροι για το ευρωπαϊκό σχέδιο από ό,τι ήταν προηγούμενες απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, πρόσθεσε.