Τελικά τι θέλει ο Τραμπ από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τελικά τι θέλει ο Τραμπ από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος ειρωνεύονταν τον Κιμ, για το μέγεθος των κουμπιών πυρηνικής εκτόξευσης

«Είναι ουσιαστικά δυσνόητη. Είμαστε σε ορίζοντα συνομιλιών ή πολέμου με την Βόρεια Κορέα;» δήλωσε ο Χάρι Καζιάνης, διευθυντής Αμυντικών Σπουδών στο Κέντρο για το Εθνικό Συμφέρον στην Ουάσινγκτον, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κλιμάκωσης της έντασης, στην Κορεατική Χερσόνησο μεταδίδει το CNN.

Πριν από τρεις μήνες, ο Τραμπ επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ότι «έχανε τον χρόνο του» προτείνοντας συνομιλίες με Βόρεια Κορέα.

Σήμερα, μετά από τους μήνες επιθετικής ρητορικής και ειρωνείας που προηγήθηκαν κατά του «Μικρού Πυραυλάνθρωπου», και ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει έναν ανοιχτό διάλογο υπό τις «κατάλληλες συνθήκες», ενώ εκδηλώνει ακόμη και την πρόθεσή του για προσωπικές συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η αλλαγή αυτή της στάσης του Τραμπ, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο αποκλιμάκωσης μιας σειράς δηλώσεων επιθετικής ρητορικής, γύρω από την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τις πραγματικές θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς τον κατάλληλο χειρισμό της κατάστασης. Δείχνει επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβάλλει την μέχρι πρότινος (επιθετική) στάση του, ενόψει μιας διστακτικά επιχειρούμενης προσέγγισης μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, με βασικό όχημα την διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον επόμενο μήνα, στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η αμερικανική θέση παρουσιάζεται “ομιχλώδης.” Ερωτηματικά υπάρχουν και για τα κίνητρα του Κιμ. Από την μια μεριά, η πίεση από την άσκηση των διεθνών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, μαζί με την απειλή του πολέμου από τις ΗΠΑ κλιμακώνονται. Έτσι, ως ουσιαστική πρόθεση του Κίμ μπορεί να διαφανεί μια προσπάθεια χαλάρωσης του συνολικού πλαισίου των διεθνών πιέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ στην εξουσία. Από την άλλη μεριά, διαφαίνεται επίσης ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προσπαθεί είτε να στρέψει την Ουάσινγκτον κατά της Σεούλ, είτε να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για την εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος του, ώστε να εδραιώσει την απειλή εξαπόλυσης μιας πυραυλικής -βαλλιστικού τύπου- επίθεσης κατά των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη πολιτική της Ουάσινγκτον κατά της Βόρειας Κορέας. «Υποστηρίζαμε πάντα την διεξαγωγή συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αξιόπιστες και σοβαρές. Δεν επιθυμούμε να συνομιλούμε για να συνομιλούμε και δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε τον τρόπο επιστροφής μας στις διαπραγματεύσεις»’

Το «κλειδί» για τις εξελίξεις δεν είναι μόνο ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών και των πυραυλικών εκτοξεύσεων. «Πρέπει να μας πουν περισσότερα. Δεν μπορούμε μόνο να υποθέτουμε. ‘Δεν πραγματοποιούν δοκιμές επειδή δεν έχουν χρήματα ή τα ελαστικά των οχημάτων εκτόξευσης έχουν φθαρεί; Μήπως δεν πραγματοποιούν δοκιμές επειδή είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μαζί μας;’ Αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν», τόνισε ανώνυμα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ ειρωνεύονταν τον Κιμ, αναφορικά με το μέγεθος των κουμπιών πυρηνικής εκτόξευσης. Την Τρίτη, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ συζητά το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης επιθετικής ενέργειας κατά της Βόρειας Κορέας, χωρίς να προκληθεί μια πολεμική αντίδραση μεγάλης κλίμακας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το προηγούμενο Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος από το Καμπ Ντέιβιντ δήλωσε ότι θα ήθελε «οπωσδήποτε» να συνομιλήσει με τον Κιμ στο τηλέφωνο. Χθες, μετά την συνομιλία του Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση με την οποία δήλωσε την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ σε κατάλληλο χρόνο και υπό τις σωστές προϋποθέσεις.

Στο σημείο αυτό γίνονται επίκαιρες καλοκαιρινές δηλώσεις του πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον σύμφωνα με τις οποίες το πλεονέκτημα στο στρατηγικό δίλημμα της Κορεατικής Χερσονήσου έχει η Πιονγιάνγκ. Ο Μπάνον έδωσε έμφαση στην γραμμή πυρός συμβατικού πυροβολικού που έχει οργανώσει ο Κιμ έχοντας εντός της ακτίνας δράσης των πυροβόλων του, την Σεούλ. Έτσι, έχει διασφαλίσει την συμβατική δυνατότητα συντριπτικού πλήγματος πυροβολικού κατά της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς ποσοστό σχεδόν 50% του νοτιοκορεατικού ΑΕΠ, διαμορφώνεται από τις εξαγωγές της χώρας προς τις διεθνείς αγορές.

Έτσι, η επίλυση της στρατηγικής εξίσωσης γεωπολιτικής ισορροπίας στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται στην ουσιαστική ανάλυση των συμφερόντων των εμπλεκόμενων πλευρών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.