Ο Ερντογάν σε ορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν σε ορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Παρευρέθηκε τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Στεφάνου

Στα θυρανοίξια του ορθόδοξου ναού του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη παρευρέθηκε την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος και αντάλλαξε - μεταξύ άλλων - χειραψία και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Ερντογάν έκοψε την κορδέλα και ξεναγήθηκε στην «Σιδερένια Εκκλησία» του Αγίου Στεφάνου που ανήκει στη βουλγαρική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται στη συνοικία Μπαλάτ στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο ναός χτίστηκε το 1898, το 1898. με σιδερένια στοιχεία συνολικού βάρους 500 τόνων. Την Κυριακή άνοιξε ξανά τις πύλες του, ύστερα από αναστήλωση που διήρκεσε αρκετά χρόνια.

Παρών στην τελετή ήταν επίσης ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Radio Bulgaria, στην ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι θα χαίρονταν να ανανεωθεί και να αποκατασταθεί το μοναδικό τζαμί στη Σόφια και άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει από τη Βουλγαρία αμοιβαία συνεργασία σε ότι αφορά στην αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων του Ισλάμ στο έδαφός της.