Ο Μακρόν έφερε περισσότερα χαμόγελα στα χείλη των Γάλλων

Ο Μακρόν έφερε περισσότερα χαμόγελα στα χείλη των Γάλλων

Στο υψηλότερο σημείο από το 2010 η αισιοδοξία των πολιτών στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ ετών βρίσκεται η αισιοδοξία των Γάλλων πολιτών για το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα, η οποία μάλλον διαψεύδει τη φήμη των Γάλλων ως απαισιόδοξου λαού.

Σύμφωνα με έρευνα της Harris Interactive για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού RTL, το 59% των Γάλλων δηλώνουν αισιόδοξοι για το 2018, ποσοστό που είναι το ψηλότερο από το 2010 και 15% υψηλότερο από το 2012, όταν και είχε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο του.

Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Υπάρχει μάλλον κάποια επίδραση λόγω Μακρόν», εκτιμά ο επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Harris, Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, προσθέτοντας: «Υπάρχει ειδικότερα το αίσθημα του ότι υπάρχει μία προεδρία που είναι λογική, με καλές προοπτικές στο μέτωπο της οικονομίας».

«Δεν είναι απλά το τέλος της περιόδου Ολάντ», εξηγεί ο Λεβί. «Οι Γάλλοι ακούν πολλά για καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία είναι λιγότερο λυπημένη».

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η πλειοψηφία των Γάλλων (51%) δήλωσαν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν θετική, όταν για το 2015 και το 2016 το 54% των Γάλλων είχαν αρνητική άποψη, την οποία σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι επηρέασαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.