Σε ποιες χώρες έχει ήδη μπει το νέο έτος
Σε κάποιες χώρες του πλανήτη τραγουδούν ήδη «πάει και ο νέος χρόνος». Στον διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε κάθε στιγμή ποιες χώρες έχουν ήδη 2018 καθώς και σε πόση ώρα θα υποδεχτούν το νέο χρόνο οι υπόλοιπες.
Κάθε χώρα υποδέχεται το 2018 ανάλογα με τη ζώνη ώρας που ακολουθεί.
Έτσι, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί το 2018 δώδεκα ώρες αργότερα από το νησί Κιριμπάτι.
Αν υπήρχε κάποια διαθέσιμη πτήση, θα μπορούσε κάποιος – θεωρητικά τουλάχιστον- να προλάβει να ρεβεγιόν και στα δύο μέρη! Δυνατότητες άλλες υπάρχουν, π.χ. μπορεί να δει κανείς τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ και να τα ξαναδεί στη Χονολουλού, ή αντίστοιχα πρώτα στο Όκλαντ και μετά στην Ταϊτή.
Από την Ελλάδα εφικτό -αν όχι εξίσου εξωτικό- είναι να κάνει κάποιος ρεβεγιόν στους Ευζώνους, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια να περάσει με άνεση και να αλλάξει ξανά χρόνο στη Γευγελή. Αντίστοιχα προλαβαίνει κάποιος να υποδεχθεί το 2018 στην Αδριανούπολη και να το …ξαναϋποδεχθεί μετά από λίγο στην Ορεστιάδα.
Οι ζώνες ώρας ή ωριαίες άτρακτοι δεν επινοήθηκαν ως ένα παιχνίδι με τον χρόνο, όσο κι αν οι άνθρωποι συχνά εύχονται να μπορούσαν να τον γυρίσουν πίσω. Θεσμοθετήθηκαν για να «συντονίσουν» τα ρολόγια των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και να διευκολύνουν τις τηλεπικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, τις οικονομικές συναλλαγές. Η λογική ήταν απλή, καθώς ο κόσμος χωρίστηκε σε 24 ωριαίες ατράκτους, που αντιστοιχούν η κάθε μια σε ένα τόξο γεωγραφικού μήκους 15 μοιρών, που τα άκρα τους ακουμπούν στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Σειραδάκης, ο επίσημος (πολιτικός) χρόνος που έχει κάθε χώρα -αυτός που δείχνουν τα ρολόγια- είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Η χώρα μας, για παράδειγμα, έχει επιλέξει ως επίσημο χρόνο Ελλάδας τον χρόνο της δεύτερης ατράκτου μετά την άτρακτο, η διχοτόμος της οποίας διέρχεται από το προάστιο του Λονδίνου, Γκρίνουιτς. Το κέντρο της ατράκτου μας δεν βρίσκεται στη χώρα μας, είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Κέρκυρα, μάλιστα, βρίσκεται στην πρώτη άτρακτο και κανονικά θα έπρεπε να έχει μία ώρα πριν!
Μερικές άλλες χώρες έχουν αποφασίσει να έχουν και μισές ώρες, όπως π.χ. η Ινδία, η επίσημη ώρα της οποίας δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του χρόνου, που ορίζεται από το Γκρίνουιτς, για την ακρίβεια απέχει 5,5 ώρες από το Γκρίνουιτς. Άλλες χώρες, όπως η Αμερική και η Ρωσία, έχουν πολύ μεγάλη έκταση και επομένως περιλαμβάνουν τρεις, τέσσερις, πέντε και έξι ατράκτους.