Θα χωρίζονται από τις οικογένειες τους και θα τα αναλαμβάνει η πρόνοια
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται οικογένειες παράτυπων μεταναστών κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, με σκοπό να αποθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση, ανέφεραν σήμερα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS) "εξέτασε αλλαγές στη διαδικασία, την πολιτική" για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και "εγκρίθηκαν" ορισμένα μέτρα, ανέφερε η Τάιλερ Χούλτον, μια εκπρόσωπος του υπουργείου, στην εφημερίδα Washington Post. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.
Άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου, της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) και του Λευκού Οίκου, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, μίλησαν στην Washington Post και τη New York Times κάνοντας λόγο για μια πρόταση που θα "στοχεύει" τις οικογένειες.
Σήμερα, με βάση τη νομοθεσία η υπηρεσία μετανάστευσης δεν μπορεί να περιορίζει οικογένειες σε κέντρα κράτησης, εφόσον έχουν μαζί τους ανήλικα παιδιά. Συνήθως οι γονείς και τα παιδιά τους αφήνονται ελεύθεροι πολύ γρήγορα μετά τη σύλληψή τους αλλά είναι υποχρεωμένοι στη συνέχεια να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή.
Η πρόταση που συζητείται είναι να χωρίζονται οι οικογένειες: οι γονείς να οδηγούνται σε κέντρα κράτησης και τα παιδιά να τα αναλαμβάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Η ιδέα αυτή είχε αναφερθεί τον περασμένο Μάρτιο από τον τότε υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι. "Θα μεταχειριζόμασταν καλά αυτά τα παιδιά το διάστημα που θα ασχολούμασταν με τους γονείς τους", είχε πει την εποχή εκείνη μιλώντας στο CNN. Η πρότασή του προκάλεσε κατακραυγή και μπήκε στην άκρη, αφού φαινόταν ότι η νέα κυβέρνηση πετύχαινε ούτως ή άλλως τον στόχο της: στις αρχές του 2017 καταγράφθηκε εντυπωσιακή μείωση στις νέες αφίξεις παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ. Οι συλλήψεις στα σύνορα αυξήθηκαν όμως και πάλι τον περασμένο Νοέμβριο.
Μια άλλη πρόταση που περιγράφεται από τις δύο εφημερίδες αφορά τους ανηλίκους που φτάνουν μόνοι στις ΗΠΑ και τους αναλαμβάνει κάποιος συγγενής του ο οποίος βρίσκεται ήδη στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η ενίσχυση των ελέγχων για να διαπιστωθεί αν οι ενήλικες κηδεμόνες έχουν νόμιμη άδεια παραμονής.