Κατά μεγάλη πλειοψηφία οι χώρες υιοθέτησαν την απόφαση που καταδικάζει τις ΗΠΑ για μονομερή αναγνώριση
Ένα πολύ ευρύ μπλοκ χωρών καταδίκασαν σήμερα την απόφαση – πυροτέχνημα του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 128 χώρες υπερψήφισαν την απόφαση του ΟΗΕ που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την αιφνιδιαστική και μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.
Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Κατά ψήφισαν 9 κράτη ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.
Απορρίπτει το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.
Εκπρόσωπος Αμπάς: Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης είναι «μια νίκη για την Παλαιστίνη»
Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.
Απειλές εκτόξευσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε εκ νέου σήμερα η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.
Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ και άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως»
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού Κράτους. Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ είχε πει ότι «είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και καιρό καθώς η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του.
Μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης, ο Τραμπ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναπτύξει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μεταφερθεί με ασφάλεια η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων», ευχήθηκε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος» και ζήτησε «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».
Ωστόσο η ανακοίνωση του προκάλεσε αιματηρά επεισόδια στη Γάζα αλλά και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, κατά την οποία Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και αναζωπυρώθηκε η στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.