Το αγοράκι που έχασε το μάτι του σύμβολο του πολέμου στη Συρία

Το αγοράκι που έχασε το μάτι του σύμβολο του πολέμου στη Συρία

Αξιωματούχοι, δημοσιογραφικά δίκτυα και απλοί χρήστες συμμετέχουν μαζικά στην εκστρατεία αλληλεγγύης #SolidarityWithKarim

Ο μικρός Καρίμ που έχασε το ένα του μάτι σε αεροπορική επιδρομή στην ανατολική Γούτα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, αναδείχθηκε σε σύμβολο του πολέμου στο διαδίκτυο, σε μία μιας εκστρατεία αλληλεγγύης, ολοένα και πιο δημοφιλής στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

#SolidarityWithKarim (Αλληλεγγύη με τον Καρίμ) είναι το hashtag που αναπαράγεται μαζικά στο Twitter και το Facebook εδώ και λίγες ημέρες, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν Σύροι φωτορεπόρτερ.

Αξιωματούχοι, δημοσιογραφικά δίκτυα, μέλη ΜΚΟ και απλοί χρήστες συμμετέχουν αναρτώντας μια φωτογραφία τους ποζάροντας ενώ καλύπτουν το ένα μάτι τους με την παλάμη τους.

Ο Καρίμ - τότε ηλικίας μόλις 40 ημερών - βρέθηκε στο στόχαστρο ενός αεροπορικού βομβαρδισμού την 29η Οκτωβρίου, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι ενώ η μητέρα του σκοτώθηκε, όπως έγινε γνωστό από την οικογένεια και τον γιατρό που τον φρόντισε.

Η εκστρατεία έφθασε έως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Μάθιου Ράικροφτ, έστειλε ένα tweet με τη φωτογραφία του ενώ κάθεται στο στρογγυλό τραπέζι του Συμβουλίου και κρύβει το δεξί του μάτι με το χέρι.

Πίσω από τη συγκινητική αυτή εκστρατεία αλληλεγγύης, βρίσκεται ο Αμέρ Αλμοχιμπανί ένας ανεξάρτητος φωτογράφος στη Γούτα, που συνεργάζεται περιστασιακά και με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανήρτησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στα μέσα Δεκεμβρίου μια φωτογραφία που τράβηξε με το βρέφος, προτού φωτογραφηθεί κι ο ίδιος με το χέρι του να καλύπτει το μάτι του.

«Επισκέφθηκε το παιδί (…) και η εικόνα που αντίκρισα με σημάδεψε προτού καν τραβήξω τη φωτογραφία. Με στοίχειωσε» εξήγησε ο 28χρονος Αμέρ.
«Στόχος της εκστρατείας είναι (…) να βοηθήσουμε να ακουστεί στον κόσμο η φωνή αυτού του παιδιού που έχασε το μάτι του και τη μητέρα του».

Das zwei Monate alte Baby Karim verlor bei einem Angriff Assads sein linkes Auge und seine Mutter. Darum setzt die @BILD-Redaktion heute ein Zeichen gegen die Gewalt des Assad-Regimes und seiner Verbündeten gegen knapp 400.000 Eingeschlossene in Ost-Ghouta.#SolidarityWithKarim pic.twitter.com/GZtzEVUVVs

— BILD (@BILD) 19 Δεκεμβρίου 2017