Πρώτος θρίαμβος του Τραμπ, πέρασαν οι φοροαπαλλαγές

Πρώτος θρίαμβος του Τραμπ, πέρασαν οι φοροαπαλλαγές

Την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, νομοσχέδιο που είχε νωρίτερα περάσει εύκολα και από τη Βουλή των  Αντιπροσώπων. Την πλειοψηφία και στα δύο σώματα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Για την τελική έγκρισή του το νομοσχέδιο, διορθωμένο πλέον, καθώς προέκυψε κάποιο διαδικαστικό πρόβλημα, θα σταλεί και πάλι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από όπου αναμένεται και πάλι να περάσει εύκολα. Εφόσον αυτό συμβεί, θα είναι ο πρώτος μεγάλος νομοθετικός «θρίαμβος» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνει το BBC.

Πρόκειται για την πρώτη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ έπειτα από τρεις δεκαετίες.

Οι επικριτές του λένε πως πρόκειται για «δώρο» στους πολύ πλούσιους, το οποίο μάλιστα αναμένεται να επιβαρύνει το έλλειμμα της χώρας. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιμένουν πως οι φοροελαφρύνσεις για ομίλους, μικρές επιχειρήσεις και άτομα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Της ψηφοφορίας προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε και το αποτέλεσμά της: Με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά, το νομοσχέδιο «Tax Cuts and Jobs Act» πέρασε, δήλωσε.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, διαδηλωτές βρέθηκαν σε χώρο της Γερουσίας φωνάζοντας «kill the bill», δηλαδή απορρίψτε το νομοσχέδιο.

Ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους πως θα πληρώσουν τίμημα για «τον απαίσιο νόμο» στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου χρόνου. «Σε έναν χρόνο από σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι θα τρέχουν να φύγουν από αυτόν τον νόμο, από ντροπή που ψήφισαν σήμερα ναι» τόνισε.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο πέρασε με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά, παρά την αντίθεση όλων των Δημοκρατικών και 12 Ρεπουμπλικάνων.

«Σήμερα δίνουμε στους πολίτες αυτής της χώρας τα λεφτά τους πίσω. Είναι δικά τους λεφτά, στο κάτω κάτω» αναφώνησε ο εκπρόσωπος του Σώματος Πολ Ράιαν.

Λόγω του διαδικαστικού θέματος που προέκυψε, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ξαναψηφίσει το νομοσχέδιο πριν από υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και γίνει νόμος.

Όπως εξηγεί το BBC, ο νέος νόμος προβλέψει φορολογία για τις επιχειρήσεις στο 21%, από 35% που είναι σήμερα, και χαμηλότερα ποσοστά φορολόγησης και για τα φυσικά πρόσωπα- αν και προσωρινά.