Ο Σαακασβίλι συνελήθφη αλλά το έσκασε με τη βοήθεια των οπαδών του - Οι αρχές του δίνουν 24 ώρες προθεσμία να εμφανιστεί
Ανδρες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας, SBU, συνέλαβαν σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε μια εγκληματική οργάνωση, αδίκημα που τιμωρείται με έως και πενταετή ποινή φυλάκισης.
Υποστηρικτές του ωστόσο κατάφεραν να απελευθερώσουν τον Μιχαήλ Σαακασβίλι μέσα από το αστυνομικό όχημα όπου είχε οδηγηθεί, και έκτοτε οι αρχές τον αναζητούν.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο Σαακασβίλι έχει διορία 24 ωρών να παραδοθεί αυτοβούλως στις δυνάμεις επιβολής του νόμου αλλιώς θα ενεργοποιηθεί «όλο το σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας»
«Πιστεύω ότι αν παρουσιαστεί αυτοβούλως στους ανακριτές της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) από τις 9.00 (σ.σ. της Τετάρτης) ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, την οποία αγαπά, να αποφύγει αχρείαστους κραδασμούς» ανέφερε ο εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο μιλώντας στο κοινοβούλιο.
΅«Μετά από 24 ώρες, όλο το σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι να βρεθεί ενώπιον των ανακριτικών αρχών», πρόσθεσε.
Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στη διένεξη ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τον Σαακασβίλι, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού χάρις στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στην Γεωργία, αλλά πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Τον Σεπτέμβριο ο Σαακασβίλι έκανε θεαματική επιστροφή στην Ουκρανία σπάζοντας μπλόκο στα σύνορα με την Πολωνία και περνώντας στο ουκρανικό έδαφος παρότι του είχε αφαιρεθεί η ουκρανική ιθαγένεια και αντιμετώπιζε πιθανή απέλασή του στη Γεωργία.
Τώρα, ο Σαακασβίλι επιδιώκει να απομακρύνει τον Ποροσένκο από την εξουσία και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλον, νεότερο πολιτικό.
Ο Σαακασβίλι είναι ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός στην Ουκρανία καθώς, οι μεν υποστηρικτές του τον θεωρούν ατρόμητο σταυροφόρο κατά της διαφθοράς, οι δε επικριτές του υπερφίαλο και χωρίς ουσία.
Στην πατρίδα του τη Γεωργία, όπου ανέλαβε την προεδρία το 2003 έπειτα από μια ειρηνική φιλοδυτική εξέγερση, που έμεινε γνωστή ως «Επανάσταση των Ρόδων», η θητεία του αμαυρώθηκε από τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι μονοπωλούσε την εξουσία και ασκούσε πιέσεις στο δικαστικό σύστημα.
Βρισκόταν στην προεδρία την περίοδο του καταστροφικού πενθήμερου πολέμου με τη Ρωσία το 2008, μια σύγκρουση η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, ήταν αποτέλεσμα δικών του λανθασμένων υπολογισμών.
Ο 49χρονος αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στην Γεωργία με τον ίδιο να διατείνεται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.