Με τον τελευταίο πύραυλο που δοκίμασε η Πιονγκγιανγκ όλη η αμερικανική ενδοχώρα είναι στην εμβέλεια πλήγματος
Νέες απειλές της Ουάσινγκτον προς την ηγεσία της Βόρειας Κορέας μετά την τελευταία δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, και που πλέον βάζει ολόκληρη την αμερικανική ενδοχώρα εντός εμβέλειας των όπλων της.
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν τώρα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι αν προκαλέσει πόλεμος, οι Αμερικανοί θα τους «καταστρέψουν ολοσχερώς».
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε χθες το βράδυ εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε: «Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (...) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».
Η Χέιλι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίνα - που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο - απέφυγε να λάβει μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά της η Ρωσία, μέσω του πρεσβευτού της, προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση». «Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.
Μια διεθνής σύνοδος που σχεδιάζει να φιλοξενήσει ο Καναδάς τον Ιανουάριο έχει στόχο να αναζητηθούν «καλύτερες ιδέες» για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο η ίδια η Βόρεια Κορέα δεν θα προσκληθεί.
Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διατηρεί 28.500 στρατιώτες στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μια δύναμη που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-53), διαψεύδει πως έχει τέτοια πρόθεση.