Πρωτοφανές περιστατικό στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία
Ο Κροάτης της Βοσνίας Σλόμπονταν Πράλγιακ πέθανε σε νοσοκομείο της Χάγης αφού αυτοκτόνησε με δηλητήριο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό, σήμερα, στην τελευταία συνεδριάση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο 72χρονος Πράλγιακ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για την κατηγορία της εθνοκάθαρσης, ήπιε το δηλητήριο μέσα στην αίθουσα, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, που επιβεβαίωσε την καταδίκη του, δηλώνοντας για τελευταία φορά: «Δεν είμαι εγκληματίας». Ο Κροάτης στρατηγός ήταν προετοιμασμένος να πεθάνει, γιαυτό και είχε μαζί του στην τσέπη του το φιαλίδιο με το δηλητήριο.
Το βαρύ κατηγορητήριο
Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).
Ο Πράλγιακ, που από μηχανικός έγινε διευθυντής θεάτρου, δεν ήταν στρατιωτικός, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες των κροατικών δυνάμεων.
Όλοι, και ο Πράλγιακ, είχαν κριθεί ένοχοι για μια «κοινή εγκληματική επιχείρηση» προκειμένου να επιβάλουν την κροατική κυριαρχία, χρησιμοποιώντας την εθνοκάθαρση στις περιοχές τις οποίες έλεγχαν οι δυνάμεις τους.
Ο 72χρονος αυτόχειρος έχει αναφερθεί ως ένας από τους υπεύθυνους της καταστροφής της οθωμανικής γέφυρας του Μόσταρ, το 1993 (του «Στάρι Μοστ» που σημαίνει παλιά γέφυρα στα βοσνιακά), της πιο συμβολικής εικόνα αυτού του «πολέμου μέσα στον πόλεμο»
Αν και το όνομα του Πράλγιακ συνδέθηκε με την καταστροφή, ο ίδιος είχε δηλώσει το 2004: «'Ηταν απλώς μια παλιά γέφυρα».
Ήρωας στην Κροατία
Για πολλούς Κροάτες ο Πράλγιακ ήταν ήρωας και με τη σημερινή πράξη του «σφράγισε» την υστεροφημία του.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. δήλωσε σήμερα ότι η «ενέργεια» του Πράλγιακ αποτυπώνει «τη βαθιά ηθική αδικία» που διαπράττει το δικαστήριο της Χάγης.
«Η ενέργειά του της οποίας όλοι μας γίναμε μάρτυρες σήμερα αποτυπώνει κυρίως τη βαθιά ηθική αδικία προς τους έξι Κροάτες της Βοσνίας» η καταδίκη των οποίων επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως επίσης και «σε βάρος του λαού της Κροατίας» τόνισε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ανέφερε σε ένα χαιρετισμό της, με την ευκαιρία της παρουσίασης ενός έργου που τιτλοφορείται «Στρατηγός Πράλγιακ»: «Η συμβολή του στρατηγού Σλόμπονταν Πράλγιακ ήταν τεράστιας σημασίας τόσο για την υπεράσπιση της Κροατίας και της Βοσνίας απέναντι στη μεγάλη σερβική επίθεση, όσο και για την επιβίωση του κροατικού λαού στην ιστορικό έδαφός του κατά τη διάρκεια του πατριωτικού πολέμου».