Τι αποκαλύπτει μια γυναίκα που κατατάχθηκε ενθουσιασμένη και κατέληξε να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα
Η ιστορία της 41χρονης – σήμερα- Lee So Yeon, είναι η τυπική ιστορία πολλών γυναικών στη Βόρεια Κορέα, που επέλεξαν να γίνουν στρατιωτικοί, και δεν είναι λίγες. Γιατί στη Βόρεια Κορέα ο στρατός είναι μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική αποκατάσταση για άνδρες αλλά και για γυναίκες και ενίοτε η μόνη λύση που έχουν οι βορειοκορεάτες σε μια χώρα που μαστίζεται από αλλεπάλληλους λιμούς.
Η Lee μπήκε εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στα 17 της. Ήταν ενθουσιασμένη, από τον άδολο πατριωτισμό της αλλά και την οικογενειακή παράδοση. Επίσης, στη δεκαετία του 1990, όταν έπρεπε να επιλέξει μια δουλειά, η χώρα ζούσε ακόμη ένα κύμα λιμού.
Και βρήκε πως η ζωή ήταν τόσο δύσκολη για τις στρατιωτίνες του Κιμ που κοβόταν ακόμα και η εμμηνόρροιά τους.
Η 41χρονη Lee, κόρη καθηγητή πανεπιστημίου ήταν μία μόλις από τις χιλιάδες γυναίκες της Βόρειας Κορέας που είπαν να κάνουν καριέρα στον στρατό. Στην αρχή μάλιστα της άρεσε η πειθαρχία και η τάξη του τέταρτου πολυπληθέστερου στρατού της οικουμένης.
Ακόμα και πιστολάκι για να στεγνώνει τα μαλλιά της της έδωσαν, αν και οι συχνές διακοπές ρεύματος δεν την άφηναν να το χρησιμοποιεί όσο συχνά θα ήθελε. Οι τραγικές συνθήκες ζωής αλλά και τα σκληρά γυμνάσια σύντομα όμως θα άφηναν τα σημάδια τους στο σώμα και το πνεύμα της. Όπως και στις συναδέλφους της.
«Έπειτα από έξι μήνες ή έναν χρόνο υπηρεσίας, δεν είχαμε πια έμμηνη ρήση, εξαιτίας του υποσιτισμού και του στρεσογόνου περιβάλλοντος», είπε σε συνέντευξή της στο «BBC», «οι γυναίκες στρατιώτες έλεγαν όλες πως ήταν πολύ χαρούμενες που δεν είχαν πια εμμηνόρροια. Και έλεγαν πως ήταν χαρούμενες γιατί η κατάσταση ήταν τόσο κακή που αν είχαν έμμηνη ρήση, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα». Γιατί οι γυναίκες, όπως μας λέει, εκτελούσαν κανονικά όλα τα στρατιωτικά καθήκοντα, ήταν όμως επιφορτισμένες και με τη μαγειρική και το καθάρισμα, αγγαρείες από τις οποίες αποκλείονταν οι άντρες συνάδελφοί τους.
Κι ενώ η ίδια, όπως ομολογεί, δεν έπεσε ποτέ θύμα βιασμού στα 9 χρόνια που πέρασε στον στρατό της Βόρειας Κορέας, πολλές συνάδελφοί της δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. «Ο διοικητής του λόχου έμενε στο δωμάτιο της μονάδας του και βίαζε τις γυναίκες στρατιώτες. Αυτό συνέβαινε ξανά και ξανά χωρίς τέλος».
Η Lee So Yeon υπηρετούσε κάποια στιγμή, στα 28 της πια, στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, όταν και σκέφτηκε να αποδράσει. Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρά της, καθώς έκανε το ίδιο και το 2008, την έπιασαν όμως και πέρασε έναν χρόνο σε στρατιωτικές φυλακές.
Η δεύτερη απόπειρά της όμως να κολυμπήσει το ποτάμι και να φτάσει στην Κίνα, και από κει στη Νότια Κορέα, στέφθηκε από επιτυχία…