Την κατηγόρησε πως έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε θορυβημένος από τις «ομοιότητες» που παρουσιάζει η πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας του με αυτό που χαρακτήρισε «σχέδιο του Κρεμλίνου».
Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και βασικός αντίπαλος του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Η μοναδική χώρα που καταψήφισε την ανανέωση της θητείας του ήταν η πατρίδα του, η Πολωνία.
Στις αναρτήσεις που έκανε σήμερα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία που ακολουθεί η Βαρσοβία και για τις εντάσεις μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ουκρανία όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ο Τουσκ) δεν έκανε τίποτα για την Πολωνία» αντέδρασε αμέσως η πρωθυπουργός Μπεάτε Σίντλο, κατηγορώντας τον ότι «χρησιμοποιεί τη θέση του για να επιτεθεί στην πολωνική κυβέρνηση» και κατ' επέκταση στην Πολωνία.
Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τουσκ είχε αναφερθεί στις εντάσεις με την Ουκρανία για τις σφαγές των Πολωνών που διέπραξαν οι Ουκρανοί εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και την αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Μια έντονη διαμάχη με την Ουκρανία, η απομόνωση στους κόλπους της ΕΕ, η εγκατάλειψη του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιθέσεις εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης... Πρόκειται για στρατηγική του PiS ή για σχέδιο του Κρεμλίνου; Είναι υπερβολικά παρόμοια για να κοιμόμαστε ήσυχοι» έγραψε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τις εννοεί με τη φράση «σχέδιο του Κρεμλίνου».
Η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν προσεγγίσει η μία την άλλη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, κυρίως επειδή η Βαρσοβία φοβόταν για την ασφάλειά της. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους είναι τεταμένες καθώς η Πολωνία κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει την εκταφή των Πολωνών που σφαγιάστηκαν στην περιοχή της Βολυνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βολυνία προπολεμικά ανήκε στην Πολωνία, ενώ σήμερα είναι τμήμα της Ουκρανίας.
Η Πολωνία κατηγορεί επίσης την Ουκρανία ότι δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά αυτές τις σφαγές που διέπραξαν οι εθνικιστές Ουκρανοί του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA) το 1943. Τουλάχιστον 50.000 Πολωνοί κάτοικοι της Βολυνίας σφαγιάστηκαν.