Πάνω από 1.200 λογαριασμούς μελών της βασιλικής οικογένειας και άλλων εταιρειών έδωσε εντολή να μπλοκάρουν η κεντρική τράπεζα του βασιλείου
Περισσότερους από 1.200 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, ιδιώτες και εταιρείες στη Σαουδική Αραβία παγώνουν οι τράπεζες με εντολή της κεντρικής τράπεζας του βασιλείου.
Ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών που θα παγώσουν θα αυξηθεί, τονίζουν δικηγόροι και τραπεζικές πηγές.
Δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροδοκία, εκβιασμό και κατάχρηση δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος.
Από την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα διευρύνει ολοένα τον κατάλογο με τους λογαριασμούς για τους οποίους ζητά να παγώσουν, σχεδόν ανά μία ώρα, όπως ανέφερε ένας τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης. Ο τραπεζίτης δεν αποκάλυψε τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε όμως ότι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Όπως υποστήριξε, αν το πάγωμα των λογαριασμών παραμείνει εν ισχύ για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πληγούν οι καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους ή η αποπληρωμή των πιστωτών.
Ένας δεύτερος τραπεζίτης διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότεροι από τους "παγωμένους" λογαριασμούς ανήκουν σε ιδιώτες και όχι σε εταιρείες.
Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δεν ήταν διαθέσιμος ώστε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, ο ιδρυτής της Al Tayyar Travel Νάσερ μπιν Ακίλ αλ Ταγιάρ και ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Red Sea International Αμρ αλ Ντάμπαγ.
Οι μετοχές και των τριών εταιρειών, μολονότι ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, κατέγραψαν πτώση 9-10% σήμερα.
Μια έρευνα που μοιάζει με απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος
Σε ένα κράτος σαν τη Σαουδική Αραβία, οι έλεγχοι για διαφθορά στους – κληρονομικώ δικαίω- επικεφαλής του κράτους, είναι βέβαιο ότι έχουν και πολιτικό έρεισμα.
Tα μέτρα που ελήφθησαν βιαίως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος είναι 82 ετών και έχει εύθραυστη υγεία, αποτελούν την επίσημη κορύφωση μιας διαδικασίας εδραίωσης της εξουσίας εις βάρος των φατριών που αντιτίθενται στην κληρονομική διαχείρισή της.
Οι αντιστάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ορατές μετά τον ξαφνικό διορισμό του 32χρονου γιου του βασιλιά Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως πρίγκιπα διάδοχου, τον Ιούνιο του 2017. Για να συμβεί αυτό, αποκλείστηκε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ, ανιψιός του βασιλιά και μέλος, όπως εκείνος, της φατρίας των Αλ Σουνταϊρί. Η τελευταία αποτελείται από τους επτά γιους που ο ιδρυτής της βασιλείας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαούντ έκανε με την πιο ισχυρή σύζυγό του, τη Χούσα Μπιντ Αχμεντ αλ Σουνταϊρί, και θεωρείται η αυθεντική βασιλική οικογένεια της χώρας.
Ο βασιλιάς δεν δίστασε έτσι να προσφύγει στη βία απέναντι σε ομάδες με συμφέροντα, περιουσίες και στόχους που δεν συγκλίνουν απαραιτήτως μεταξύ τους. Μια βία θεσμική, ίσως, αφού ηγείται μιας απόλυτης μοναρχίας. Οι προηγούμενες καταστάσεις όμως, περιλαμβανομένης της ανόδου του ίδιου στον θρόνο τον Ιανουάριο του 2015, είχαν υπάρξει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ώστε να ικανοποιηθούν οι διάφορες φατρίες και να διατηρηθούν οι λεπτές παραδοσιακές ισορροπίες. Είναι σαφές ότι ο διορισμός του πρίγκιπα διαδόχου συνάντησε κάτι περισσότερο από επιφυλάξεις, μια ισχυρή αντίδραση δηλαδή, απέναντι στην οποία ήταν αναγκαία η επίδειξη σιδηράς πυγμής.