Παραδόθηκε στην αστυνομία ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Πουτζντεμόν

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Πουτζντεμόν

Θα καταθέσουν στον εισαγγελέα και αύριο θα αποφασιστεί η τύχη τους

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή.

Η βελγική εισαγγελία είχε δεχτεί ευρωπαϊικό ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν με παραγγελία της Ισπανίας.

Εκτός από τον Πουτζντεμόν, στα χέρια των βελγικών αρχών βρίσκονται και άλλοι τέσσερις συνεργάτες του, αποπεμφθέντες υπουργοί του, που είχαν μεταβεί μαζί του στο Βέλγιο και σε βάρος των οποίων υπήρχε επίσης ίδιο ένταλμα.

Οι Εισαγγελείς στις Βρυξέλλες ενημέρωσαν ότι οι πέντε καταλανοί θα δώσουν τις καταθέσεις τους σήμερα το απόγευμα και πως αύριο το πρωί ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Εκλογές το Δεκέμβριο στην Καταλονία - Οι αυτονομιστές κερδίζουν

Στις 21 Δεκεμβρίου έχουν προκηρυχθεί τοπικές εκλογές στην επαρχία της Καταλονίας. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν στις εκλογές αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας GAD3 που διεξήχθη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDeCAT) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) εκτιμάται ότι θα κερδίσουν στις εκλογές λαμβάνοντας 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο.