Ερευνάται για διαφθορά ο ισχυρός πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας

Ερευνάται για διαφθορά ο ισχυρός πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας

Ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας πρίγκιπας, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding

Ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding, είναι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τεθεί υπό κράτηση και υπό έρευνα από μια νέα επιτροπή κατά της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται και τελούν υπό έρευνα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Ιμπραχίμ αλ-Ασαφ, δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε αργά χθες τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής κατά της διαφθοράς, της οποίας προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιδιοκτήτης του σαουδαραβικού τηλεοπτικό δικτύου Al Arabiya. Το δίκτυο αυτό μετέδωσε ότι υπό κράτηση έχουν τεθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Ποιός είναι ο πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ

Ο πατέρας του ήταν υπουργός Οικονομικών στο βασίλειο στη διάρκεια της δεκαετίας του 60. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ σύστησε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup.

Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ "Σάντι" Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, του Λόιντ Μπλάνκφάιν.

Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία δηλώνοντας μέχρι και πριν από ένα μήνα πολύ ικανοποιημένος από την επένδυσή του.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ απαίτησε να αποσύρει ο Τραμπ την υποψηφιότητά του όταν ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απάντησε τότε, μέσω Twitter, ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας θέλει να ελέγξει "τους πολιτικούς μας με τα λεφτά του μπαμπάκα. Δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την εκλογή μου".

Μετά την νίκη του Τραμπ, ο πρίγκιπας είπε ότι όποιες και αν ήταν οι διαφορές τους στο παρελθόν, η Αμερική αποφάσισε και συνεχάρη τον νικητή.

Ο Αλουαλίντ υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν. Τον Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την άρση της απαγόρευσης τον επόμενο χρόνο.