Οι κίνδυνοι για Λίβανο και Μέση Ανατολή από την παραίτηση Χαρίρι

Οι κίνδυνοι για Λίβανο και Μέση Ανατολή από την παραίτηση Χαρίρι

Ακυβερνησία και φόβοι για ξέσπασμα θρησκευτικής βίας - Τι απαντά στις κατηγορίες δολοφονίας το Ιράν

O πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε το Σάββατο αιφνιδιαστικά, ανακοινώνοντας από τηλεοράσεως - και ενώ ο ίδιος βρίσκεται από την Παρασκευή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας - την αίσθησή του ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του και ασκώντας κριτική εις βάρος του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου, μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Διαβάστε ποιοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Λιβανέζο πρωθυπουργό όπως τον πατέρα του

Ακυβερνησία και φόβοι για ξέσπασμα θρησκευτικής βίας

Η παραίτηση του Χαρίρι ανατρέπει την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και αφήνει ουσιαστικά ακυβέρνητο τον Λίβανο, σε μια περίοδο αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση, ο υπουργός Οικονομικών της Βυρηττού, Αλί Χασάν Χαλίλ, έσπευσε να δηλώσει λακωνικά ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία ή την λίρα».

Αντίθετα, ο ηγέτης των Δρούζων - μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου - δήλωσε πολύ ανήσυχος για τις επιπτώσεις της παραίτησης Χαρίρι, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να βυθίσει τον Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

«Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν», δήλωσε ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ένας από τους λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή.

«Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο», δήλωσε ο Τζουμπλάτ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτηση Χαρίρι και πρότεινε τον συμβιβασμό με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

Η αντίδραση του Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

Ο Χαρίρι κατηγόρησε το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, την Χεζμπολάχ, ότι προκαλούν εντάσεις στον αραβικό κόσμο κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του νωρίτερα σήμερα.

«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν, αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί.

«Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο».