Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ίσως αναγκαστεί να ζητήσει τελικά άσυλο, για να αποφύγει την σύλληψη και την έκδοσή του
Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της «εξεγερσής».
Λίγο αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε το διεθνές ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.
Παράλληλα, η δικαστής διέταξε την προφυλάκιση εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζντεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη - βάση της ισπανικής νομοθεσίας - ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μέσω του δικηγόρου του, έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ξαναγυρίσει στην χώρα άμεσα, τουλάχιστον όχι πριν του δοθούν «εγγυήσεις».
Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζντεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.
Ο Πουτζντεμόν έχει δηλώσει ότι – προς το παρόν – δεν σκοπεύει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες πολιτικό άσυλο. Καθώς όμως οι εξελίξεις τρέχουν, ίσως τελικά αναγκαστεί να το πράξει, για να αποφύγει την σύλληψη και την έκδοσή του στην Ισπανία.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας αφορούν την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα.
Κατηγορείται επίσης – μαζί με τους άλλους τέσσερις υπουργούς του - ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.
Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».