Χάνα Χοχ: Την ονόμασαν πρώτη πραγματική πάνκ καλλιτέχνη. Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, τα πρωτοποριακά φωτομοντάζ της Χάνα Χοχ (Hannah Höch) αξίζουν τόμους, μιλώντας για τα στερεότυπα και την πολιτική του φύλου, ειδικά κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Γεννημένη σαν σήμερα το 1889, στη Γκόθα, στη Θουριγγία της Γερμανίας, η Χάνα Χοχ ήταν η μόνη γυναίκα μέλος του κινήματος του Βερολινέζικου Dada, μιας πρωτοποριακής ομάδας καλλιτεχνών που απέρριψε τη συμβατική γερμανική εκφραστική αισθητική της εποχής. Η Χάνα Χοχ σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού γυαλιού, της ζωγραφικής και του γραφικού σχεδιασμού. Η ρομαντική της εμπλοκή με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Raoul Hausmann την παρουσίασε στον εσωτερικό κύκλο των καλλιτεχνών της Dada, εμπνέοντας το μεταγενέστερο φωτομοντάζ (ή fotomontage) και το έργο της στα κολάζ.
Το σημερινό doodle δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη κολάζ Patrick Bremer με έδρα το Βερολίνο και χρησιμοποιεί εικόνες φωτομοντάζ και τηναίσθηση της πινελιάς για να καταγράψει την ομοιότητα της Χάνα Χοχ ως έναν από τους χαρακτήρες κολάζ του.
Χάνα Χοχ: Νταντά, κολάζ και φωτομοντάζ
Η Χάνα Χοχ γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γκότα της Θουριγγίας.
Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Βερολίνο και εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού με τις ευλογίες του συντρόφου της Ραούλ Χάουσμαν, ενός αυστριακού εικαστικού καλλιτέχνη με πρωταρχικό ρόλο στο κίνημα αυτό, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίδραση στις αρχές και τις αξίες των τότε ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Συγκεκριμένα η Χάνα Χοχ, είναι γνωστή για το έργο της την εποχή της Βαϊμάρης (έτσι ονομάζεται η εποχή του Μεσοπολέμου), όταν ήταν ένας από τους πρώτους δημιουργούς του φωτομοντάζ. Το φωτομοντάζ είναι ένας τύπος κολάζ στον οποίο τα επικολλημένα αντικείμενα είναι πραγματικές φωτογραφίες ή φωτογραφικές αναπαραγωγές από τον τύπο και άλλα μέσα.
Η καλλιτέχνης αυτή, ήταν κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της την «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει την θέση ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.
Επίσης, η Χάνα Χοχ, είναι γνωστή για τα φωτομοντάζ της. Αυτά τα κολάζ, τα οποία δανείστηκαν εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα και χρησιμοποίησαν την αποσυναρμολόγηση και την ανασύνθεση των εικόνων, ταιριάζουν με την αισθητική του ντανταϊσμού, αν και άλλοι ντανταϊστές δίσταζαν να δεχτούν το έργο της λόγω του εγγενούς σεξισμού στο κίνημα.
Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την τέχνη της, καθώς το έργο της εντάχθηκε από τους Ναζί στην λεγόμενη «Εκφυλισμένη Τέχνη» και απαγορεύτηκε.
Μετά την διάλυσή του δεσμού της με τον Χάουσμαν, συνήψε σχέση με την Ολλανδή ποιήτρια Τιλ Μπρούγκμαν. Κατά την διάρκεια του Τρίτου Ράιχ διατήρησε χαμηλό προφίλ και από το 1938 έως το 1944 ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και πιανίστα Κουρτ Μάτις.
Η Χάνα Χοχ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, στο Βερολίνο στις 31 Μαΐου 1978.