Φορτηγό έπεσε σε πεζούς στο Μανχάταν – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί

Φορτηγό έπεσε σε πεζούς στο Μανχάταν – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί

Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση - Συνελήφθη ο δράστης

Ένας άνδρας έριξε το φορτηγό του του πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες στο Λόουερ Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους, προτού εξουδετερωθεί από την αστυνομίακαι συλληφθεί.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν αρχικά λόγο για τουλάχιστον 6 νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης κάνει λόγο για «αρκετούς» νεκρούς. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, μίλησε για 8 νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες, κάνοντας λόγο για «μία ιδιαίτερα δειλή τρομοκρατική πράξη».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα όχημα κινήθηκε στη λωρίδα που προορίζεται για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, παρασύροντας και σκοτώνοντας "πολλούς ανθρώπους". Το όχημα στη συνέχεια συγκρούστηκε με σχολικό, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενηλίκους που επέβαιναν σε αυτό. Ο ύποπτος βγήκε από αυτό κρατώντας ένα (όπως αποδείχθηκε) ψεύτικο όπλο και δέχτηκε πυροβολισμούς από αστυνομικούς. Η αστυνομία υποστηρίζει πως δεν υπήρξαν άλλοι πυροβολισμοί πέραν αυτών των αστυνομικών, διαψεύδοντας ότι ο ύποπτος άνοιξε πυρ.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και το FBI. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο ευρύτερο σχέδιο πέρα από τη συγκεκριμένη επίθεση.

Ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας 29χρονος άνδρας, οπλισμένος με ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του paintball, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο ύποπτος πυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα από έναν ένστολο αστυνομικό και συνελήφθη. Ο αρχηγός της αστυνομίας διευκρίνισε ότι οι αρχές δεν θα αποκαλύψουν προς το παρόν την ταυτότητα του δράστη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, τα όσα ανέφερε βγαίνοντας από το όχημα ο ύποπτος είναι «συνεπή» με μία τρομοκρατική επίθεση, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνονται επίσημα οι μαρτυρίες που τον θέλουν να φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στον Αυτοκινητόδρομο Γουέστ Σάιντ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άχμεντ Νάσερ.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times έκαναν λόγο για σκηνές πανικού. "Θεέ μου! Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε δύο ανθρώπους και συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο. Βλέπω δύο πτώματα και κατεστραμμένα ποδήλατα στο οδόστρωμα", έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Μια 14χρονη μαθήτρια του Λυκείου Στίβεσαντ που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, είπε ότι ο ύποπτος κρατούσε δύο όπλα. "Νομίζαμε ότι είχε σχέση με το Χάλογουιν. Άρχισε να τρέχει στον δρόμο. Ήταν και ένας δεύτερος άνδρας με πράσινο πουκάμισο που τον κυνηγούσε. Άκουσα τέσσερις με έξι πυροβολισμούς. Όλοι άρχισαν να τρέχουν" αφηγήθηκε.

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν το φορτηγάκι για τυχόν εκρηκτικά.