Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζεμόν σε απολογία αλλά άγνωστο αν θα πάει

Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζεμόν σε απολογία αλλά άγνωστο αν θα πάει

Ο αποπεμφθείς Καταλανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γυρίζει πίσω αν δεν λάβει «εγγυήσεις» (αλλά δεν ζητάει άσυλο)

Την ώρα που ο αποπεμφθείςΚαταλανός πρόεδρος δήλωνε από το Βέλγιο ότι δεν γυρίζει πίσω αν δεν λάβει «εγγυήσεις» (αλλά δεν ζητάει άσυλο), το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Ο Πουτζντεμόν έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες κατά την οποία είπε ότι αποδέχεται τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αλλά ζήτησε δικαστικές εγγυήσεις πριν επιστρέψει στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο - μπροστα στον σάλο που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις ότι προτίθεται να του δώσει πολιτικό άσυλο, αν ο Καταλανός πρόεδρος το ζητήσει - άλλαξε σήμερα στάση, για να αποφύγει τη διπλωματική κρίση με τη Μαδρίτη.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν, δεν ήλθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας, και πρόσθεσε ότι ο Καταλανός πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.