Χιλιάδες νέες προσλήψεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είναι σε λειτουργία οι συνοριακοί σταθμοί και τα συστήματα
Ο επόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου τους θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit.
Ο Ντέιβις είπε ότι οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας και την Παρασκευή θα συναντηθούν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, τον Μισέλ Μπαρνιέ, στο πλαίσιο του έκτου γύρου της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλει και ότι η ατζέντα και οι ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για το Brexit θα καθοριστούν «τις επόμενες ώρες ή ημέρες».
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνονται σημαντικά, προσλαμβάνοντας χιλιάδες περισσότερους εργαζομένους προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είναι σε λειτουργία οι συνοριακοί σταθμοί και τα συστήματα και σε ισχύ η σχετική νομοθεσία την πρώτη κιόλας ημέρα του Brexit.
Τόνισε ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο στην επιδίωξή του για μια συμφωνία από την ΕΕ ενώ τα υπουργεία ετοιμάζουν λεπτομερή εφαρμοστικά σχέδια για το καθένα από τα περίπου 300 προγράμματα που είναι εν εξελίξει.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η προετοιμασία που γίνεται περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της προετοιμασίας «θα χρειαστεί ακόμα και στο προτιμώμενο σενάριο μια τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας – για παράδειγμα στην εφαρμογή κάποιων από τις προτεινόμενες συνοριακές ρυθμίσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δημιουργεί σχεδόν 3.000 νέες θέσεις για το Brexit και οι τελωνειακές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας θα αποκτήσουν επιπλέον 3.000-5.000 εργαζομένους τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να διαθέσει 500 εκατ. λίρες (660,45 εκατ. δολάρια).
Μείον 75.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει η Βρετανία να χάσει έως 75.000 θέσεις εργασίας από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υψηλόβαθμα στελέχη στην Τράπεζα χρησιμοποιούν τον αριθμό αυτό ως ‘εύλογο σενάριο’, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του BBC Καμάλ Αχμέντ, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις πηγές του. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από τους όρους με βάση τους οποίους θα αποχωρήσει η Βρετανία και ότι οι 75.000 βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο των προβλέψεων που δίνουν άλλοι φορείς και οργανώσεις.