Πουτζντεμόν: Δε θέλω άσυλο αλλά δεν γυρνάω στην Καταλονία χωρίς εγγύηση

Πουτζντεμόν: Δε θέλω άσυλο αλλά δεν γυρνάω στην Καταλονία χωρίς εγγύηση

Τα μαζεύει ο Καταλανός ηγέτης: Η ανεξαρτησία της Καταλονίας πρέπει να καθυστερήσει

Τα μαζεύει όπως – όπως ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Η ανεξαρτησία πρέπει να καθυστερήσει  προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια» ήταν η δήλωσε του Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες.

Ο Καταλανός ηγέτης μάλιστα δέχτηκε την «δημοκρατική πρόκληση» της 21ης Δεκεμβρίου. Ένα «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης» θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, δήλωσε ο Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη. Και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει άσυλο από άλλο ευρωπαϊκό κράτος, όπως φημολογείτο έντονα τα τελευταία 24ωρα.

Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του είναι «αβάσιμες».

Τόνισε πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις».

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε για κατάθεση την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας.

Χθες ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στασιασμό σε βάρος των καταλανών ηγετών για την προσπάθειά τους να οδηγήσουν στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Πάντως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου. Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.