Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν ενώ φουντώνουν οι φήμες για άσυλο

Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν ενώ φουντώνουν οι φήμες για άσυλο

Την Κυριακή το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να δώσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με δικηγόρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, μετέδωσε σήμερα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και βρίσκεται καθ’ οδόν» έγραψε το VRT στον ιστότοπό του.

Ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, λέει ο ισπανικός Τύπος

Η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia αναφέρει πως ο καθαιρεθείς προεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα πραγματοποιήσει μια δήλωση σήμερα το απόγευμα ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta και το El Periodico de Catalunya, ο Πουτζντεμόν ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μαζί με τα άλλα πέντε παυθέντα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει χθες πως η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Πουτζντεμόν έγινε γνωστό ενώ, λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας για «εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος» -  μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Επίσης ο εισαγγελέας ζήτησε να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην τύχη του Κάρλες Πουτζντεμόν, του ανθρώπου που προκάλεσε την πρωτοφανή πολιτική κρίση στην Ισπανία.

Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την στήριξή τους  στην ενότητα της Ισπανίας και στον πρωθιυπουργό Μαριάνο Ραχόι, την Κυριακή ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δώσει πολιτικό άσυλο στον Πουτζντεμόν.

Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο Πουτζντεμόν – Σενάρια για πολιτικό άσυλο

«Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλας Πουτζντεμόν από το Βέλγιο θα ήταν μία ρεαλιστική πιθανότητα, αν το ζητήσει ο ίδιος» είπε χαρακτηριστικά ο Τέο Φράνκεν.

«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης οπότε θα είναι ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός,  που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα.