Κηρύξτε ανεξαρτησία πριν μας προλάβουν, το edge game στην Καταλονία

Κηρύξτε ανεξαρτησία πριν μας προλάβουν, το edge game στην Καταλονία

Τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησίας ζητούν να κηρυχθεί ενώ η Μαδρίτη ενεργοποιεί το Άρθρο 155

Ένα edge game εξελίσσεται στην Ισπανία με το θέμα της Καταλονίας ενώ όλη η Ευρώπη κοιτά υπ’ ατμών τις εξελίξεις.

Όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, σήμερα, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.

Πάντως δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πρόταση αυτή των αυτονομιστών έρχεται τη μέρα που η ισπανική Βουλή συνεδριάζει για την ενεργοποίηση του περιβόητου Άρθρου 155, με το οποίο ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι θα περιστείλει την αυτονομία της περιφέρειας και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Καταλονίας.

Χθες πάντως, ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προκήρυξε εκλογές, μια κίνηση που θα εκτόνωνε την πολιτική κρίση με τη Μαδρίτη και έτσι η κεντρική κυβέρνηση προχωρά στην ιστορική απόφαση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155, μια διάταξη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη στήριξή της στο Ραχόι. Ο εκπρόσωπος του Βερολίνου ανέφερε ότι η Γερμανία στηρίζει την ισπανική κυβέρνηση στη διένεξη με την Καταλονία.