Η Google γιορτάζει με doodle τα 66 χρόνια του
Το σημερινό doodle της Google, που τιμά το θρυλικό στούντιο που ηχογράφησαν ο Ιάνης Ξενάκης και ο Στοκχάουζεν, φτιάχτηκε από τον Βερολινέζο καλλιτέχνη Henning Wagenbreth και γιορτάζει την ποικιλία και το εύρος της σκέψης και της φαντασίας που έφτιαξε ένα ιδιαίτερο στούντιο και μεταμόρφωσε τις δυνατότητες της μουσικής.
Tην 66η επέτειο από την ίδρυση του Στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής, που από πολλούς θεωρείται το πρώτο μοντέρνο στούντιο μουσικής γιορτάζει σήμερα η Google. Το στούντιο για την Ηλεκτρονική Μουσική του Ραδιοφώνου της Δυτικής Γερμανίας στην Κολωνία εκτός του ότι ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο, αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Εξελίχθηκε σε ιδανικό εργαστήριο πρωτοπόρων μουσικών και παραγωγών από όλο τον κόσμο. Είναι εκεί που ηλεκτρονικοί ήχοι αναμίχτηκαν για να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούριο είδος μουσικής που αγαπήθηκε πολύ.
Η ιδέα για τη δημιουργία του στούντιο ανήκει στους συνθέτες Werner Meyer-Eppler, Robert Beyer και Herbert Eimert. Οι καλλιτέχνες που πέρασαν από το στούντιο δημιούργησαν πρωτοποριακούς ήχους και μίξεις, χρησιμοποιώντας νέο εξοπλισμό και τεχνική σύνθεση. Μέχρι το 2000 το στούντιο εξακολουθούσε να πειραματίζεται, να δοκιμάζει τα όρια της ηλεκτρονικής μουσικής και να δημιουργεί νέους ήχους και ιδέες.
To WDR του Ξενάκη και του Στοκχάουζεν
Πρώτος ο Στοκχάουζεν (Karlheinz Stockhausen) προσανατολίστηκε στο ιδίωμα που θεωρείται μουσική σαν έναν μετασχηματισμό πυκνοτήτων, ηχοχρώματος και υφής που μπορεί να ελεγχθεί με στατιστικά μέσα, και από μόνη της αυτή η διαδικασία μπορεί να γεννήσει νέες, πρωτότυπες «ανοιχτές» ή τυχαίες φόρμες. Χρησιμοποίησε πάρα πολύ τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα και υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής με το στούντιο WDR στην Κολωνία. Εκεί ηχογράφησε και ο... δικός μας Ιάνης Ξενάκης.
Η ηλεκτροακουστική μουσική αποτελεί μια εξέλιξη της δυτικής «λόγιας» μουσικής που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Groupe de Recherches Musicales στο ORTF στο Παρίσι, το πνευματικό σπίτι της 'musique conrete', καθώς και αυτές που έλαβαν χώρα στο στούντιο Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR) στην Κολωνία, όπου αναπτύχθηκε η σύνθεση της elektronische Musik, και το Princeton Electronic Music Center στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.
Χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική και πειραματική χρήση της τεχνολογίας στη μουσική, τόσο κατά την παραγωγή της όσο και κατά παρουσίασή της. Η απαρχή του είδους εντοπίζεται στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1940 και έκτοτε συνεχώς εξελίσσεται.
Την τελευταία δεκαετία η ηλεκτροακουστική μουσική στην Ελλάδα γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση με την ενσωμάτωση του γνωστικού αντικειμένου στο πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημιακών τμημάτων σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, την ίδρυση ερευνητικών κέντρων και την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.
Το θρυλικό WDR σε βίντεο