Επεστράφη ως… ανεπίδοτο το τελεσίγραφο του Ιράκ στους Κούρδους

Επεστράφη ως… ανεπίδοτο το τελεσίγραφο του Ιράκ στους Κούρδους

Η Βαγδάτη στήνει το στρατό της για να ανακαταλάβει τις πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ

Το τελεσίγραφο που έστειλε η κυβέρνηση του Ιράκ απέρριψαν οι Κούρδοι. Η Βαγδάτη έχει δώσει νέο περιθώριο 24 ωρών στους πεσμεργκά, τις κουρδικές δυνάμεις, για να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στο Κιρκούκ του Ιράκ, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να συναντηθούν ο Ιρακινός πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ με τον Κούρδο ομόλογό του Μασούντ Μπαρζανί.

Η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν κάνει λόγο για «στρατιωτικές απειλές» και απορρίπτει την απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την οποία έθεσε ως όρο προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες για την επίλυση της διαμάχης.

Κούρδοι ηγέτες που συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κρίση στην κουρδική πόλη Ντοκάν επανέλαβαν την προσφορά τους για «ειρηνική επίλυση» της κρίσης με τη Βαγδάτη, έγραψε στο τουίτερ ο σύμβουλος του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουραμί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ και η Χέρο Ταλαμπανί, χήρα του Τζαλάλ Ταλαμπανί, του Κούρδου ηγέτη που πέθανε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του.

Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι θέλει «να ηρεμήσει η κατάσταση», την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και του Ιρακινού Κουρδιστάν, και οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ΙΚ, εγείρει φόβους για το ξέσπασμα συγκρούσεων.

Κούρδοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι «θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ανεξαρτήτως τιμήματος», ενώ η Βαγδάτη εκτιμά ότι είναι «καθήκον» του στρατού της να ανακαταλάβει τις θέσεις καθώς και τις υποδομές της επαρχίας του Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Το Ιράν διαψεύδει ότι έκλεισε τα σύνορα με το βόρειο Ιράκ λόγω του κουρδικού δημοψηφίσματος

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει κλείσει μία συνοριακή διάβαση με το βόρειο Ιράκ ως αντίδραση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).

«Όπως ανακοινώσαμε νωρίτερα, κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας για την κουρδική περιφέρεια έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, και απ΄ό,τι γνωρίζω, τίποτα καινούριο δεν έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή», ανέφερε το ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.