Οι απόψεις διίστανται ως προς τους σκοπούς της επανάστασης
Τι πιστεύουν σήμερα οι Ρώσοι για την Οκτωβριανή Επανάσταση; Στο ερώτημα αυτό απαντάει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε πρόσφατα το Ινστιτούτο VCIOM (Ρωσικό Κέντρο Έρευνας της Κοινής Γνώμης), η οποία δείχνει ότι οι απόψεις των Ρώσων ποικίλουν όσον αφορά το πώς βλέπουν σήμερα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ωστόσο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 92% δείχνουν ότι δεν συγκινούνται με την προοπτική μια νέας επανάστασης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία επανάσταση στην Ρωσία. (Το 5% θεωρεί ότι η Ρωσία χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση και το 3% δεν απάντησε στο ερώτημα, αν χρειάζεται η Ρωσία μια νέα επανάσταση").
Οι απόψεις ωστόσο των Ρώσων διχάζονται ως προς τους σκοπούς της επανάστασης, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 46% πιστεύει ότι η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε προς το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας ή του μεγαλύτερου τμήματος της, αλλά το ίδιο ακριβώς ποσοστό (46%) πιστεύει το εντελώς αντίθετο, θεωρώντας είτε ότι η επανάσταση έγινε για τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας (13%) είτε ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας (33%).
Όσον αφορά στις συνέπειες της Οκτωβριανής Επανάστασης για την Ρωσία, αυτές γενικά αξιολογούνται θετικά. Το 38% δηλώνει ότι η Επανάσταση έδωσε ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το 23% θεωρεί ότι άνοιξε μια νέα εποχή στην ιστορία της Ρωσίας. Ωστόσο το 13% θεωρεί ότι ήταν καταστροφή για την χώρα, το 14% θεωρεί ότι φρέναρε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ το 12% δεν απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Στο ερώτημα αν η Οκτωβριανή Επανάσταση εξέφραζε την βούληση της πλειοψηφίας των λαών που ζούσαν τότε στην επικράτεια της Ρωσικής αυτοκρατορίας, το 45% απάντησε θετικά, ενώ το 43% αρνητικά (το 1990 οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα ήταν αντίστοιχα 36% και 37%). Επίσης το 1990 το ποσοστό των Ρώσων που δεν απάντησαν στο ίδιο ερώτημα έφθανε το 27% ενώ το 2017 το 12%.
Παράλληλα το 42% δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα «ποιοι ήταν οι στόχοι της επανάστασης». Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις που δόθηκαν ήταν «πραξικόπημα, αλλαγή του πολιτικού συστήματος» σε ποσοστό 19%, «η εξουσία στον λαό, τα εργοστάσια στους εργάτες και η γη στους αγρότες» σε ποσοστό 13% και «βελτίωση της ζωής προς το καλύτερο» σε ποσοστό 10%.
Παράλληλα οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται την «επανάσταση» σαν ένα πολύπλοκο και αντιφατικό φαινόμενο που έχει τόσο αρνητικές όσο και θετικές πλευρές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που είχε γίνει το 2016, το 57% είχε χαρακτηρίσει την επανάσταση αναπόφευκτο ιστορικό γεγονός, το 25% είχε πει ότι σημαίνει «ανατροπή και θύματα» και το 11% ανανέωση της κοινωνίας.
Στο ερώτημα τι θα έκαναν (πώς θα αντιδρούσαν) αν ζούσαν το 1917, το 27% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να «περιμένει» να τελειώσει η ταραχώδης περίοδος, το 16% θα έφευγε στο εξωτερικό. Το 28% θα υποστήριζε τους μπολσεβίκους, αλλά όπως επισημαίνει το VCIOM τα ποσοστά είναι πιο υψηλά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών δηλαδή στις ηλικίες αυτές τα ποσοστά αυτά φθάνουν το 42% σε σχέση με το 21% που καταγράφεται στις ηλικίες 18-24 ετών.
Οι κοινωνιολόγοι του VCIOM επισήμαναν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της ρωσικής κοινωνίας αυξάνεται η συμπάθεια του κόσμου σε πολιτικούς των αρχών του 20ου αιώνα, τον τσάρο Νικόλαο Β’ τον Τζερτζίνσκι, τον Λένιν και τον Στάλιν.