Στο σημείωμα που άφησε ανέφερε: «έφτασα στο ψυχικό και σωματικό μου όριο»
Η αυτοκτονία ενός 23χρονου οικοδόμου που εργαζόταν στην κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο αναγνωρίστηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι οφειλόταν στον υπερβολικό αριθμό υπερωριών που είχε εργαστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειάς του.
Ο νεαρός αυτός οικοδόμος, που είχε προσληφθεί τον Δεκέμβριο, είχε εργαστεί 200 ώρες υπερωρία τον Μάρτιο, ένα μήνα προτού εντοπιστεί η σορός του.
Η υπηρεσία Εργασίας, που εξαρτάται από το υπουργείο Εργασίας και Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός είχε αρρωστήσει ψυχικά «εξαιτίας των υπερβολικών ωρών εργασίας στο Ολυμπιακό Στάδιο», δήλωσε ο Χιρόσι Καγουαχίτο δικηγόρος της οικογένειας.
Ο 23χρονος, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, εξαφανίστηκε τον Μάρτιο, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε: «έφτασα στο ψυχικό και σωματικό μου όριο».
Οι γονείς του κατέθεσαν τον Ιούλιο αγωγή ζητώντας να τους δοθεί αποζημίωση. Επίσης είχαν ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση ο θάνατος του γιου τους να θεωρηθεί «καρόσι», δηλαδή θάνατος από υπερβολική εργασία, θύματα του οποίου είναι εκατοντάδες άνθρωποι στην Ιαπωνία, οι οποίοι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή οδηγούνται στην απόγνωση.
Οι γονείς του εργάτη ευχαρίστησαν την υπηρεσία Εργασίας για την απόφασή της, όμως πρόσθεσαν ότι «είναι συντετριμμένοι» επειδή δεν μπόρεσαν να σώσουν το παιδί τους. «Ο πόνος μας που δεν θα ξαναδούμε το χαμόγελό του δεν θα περάσει ποτέ».
Την προηγούμενη εβδομάδα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς μιας νεαρής δημοσιογράφου που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2013, αφού είχε εργαστεί 159 ώρες υπερωρία σε διάστημα ενός μήνα.
Τον Δεκέμβριο ο επικεφαλής της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας της Ιαπωνίας, της Dentsu, παραιτήθηκε μετά την αυτοκτονία μιας νεαρής εργαζόμενης η οποία έκανε τακτικά περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία κάθε μήνα.
Ο θάνατος της Ματσούρι Τακαχάσι είχε προκαλέσει σάλο στην Ιαπωνία και οδήγησε την κυβέρνηση να περιορίσει σε 100 τις ώρες υπερωρίας που μπορεί να εργαστεί κάποιος ανά μήνα, έναν υπερβολικό αριθμό κατά κάποιους.
Η νόμιμη διάρκεια εργασίας στην Ιαπωνία είναι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ το νόμιμο όριο υπερωριών είναι 45 ώρες τον μήνα, κάτι που όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται.