Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα , ανοίγοντας τον δρόμο για νέες κυρώσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί πως το Ιράν δεν τηρεί το «πνεύμα» της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να βεβαιώσει εκ νέου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία. «… Ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς χθες, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις «εντός των επόμενων ημερών».
Αμερικανικές εφημερίδες όπως η Washington Post και οι New York Times έγραψαν σήμερα ότι ο πρόεδρος δεν θα επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Στην περίπτωση «μη- επικύρωσης», το νομοσχέδιο δίνει στο Κογκρέσο 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις ή όχι.
Από την πλευρά, του, το Ιράν έχει αφήσει να εννοηθεί προς τις μεγάλες δυνάμεις, με τις οποίες σύνηψε τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος (JCPOA, Joint Comprehensive Plan of Action), ότι είναι ανοιχτό σε συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί από το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη συμφωνία JCPOA.
Με δεδομένες τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, η Τεχεράνη προσέγγισε πρόσφατα τις δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) για πιθανές συζητήσεις για κάποιες «διαστάσεις» που υφίστανται για το πυραυλικό του πρόγραμμα.
Νόμος υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιστοποιεί ενώπιον του Κογκρέσου, κάθε 90 ημέρες, εάν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία και εάν η άρση των κυρώσεων που βρίσκεται μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Έως σήμερα ο μεγιστάνας «επιβεβαίωνε» τη συμφωνία ωστόσο είχε γνωστοποιήσει ότι η κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση του σώματος θα ήταν την 15η Οκτωβρίου.
Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της αυτήν την αναμονή ώστε να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας που θα συνδεόταν με τη στάση την οποία θα υιοθετούσε το Ιράν.