Η Μαδρίτη ζητά από τους Καταλανούς να κάνουν εκλογές

Η Μαδρίτη ζητά από τους Καταλανούς να κάνουν εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τη βίαιη καταστολή κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής

Τα τελικά αποτελέσματα του πολύκροτου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έγινε εν μέσω αιματηρών επεισοδίων ανακοινώθηκαν σήμερα.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

  • ΝΑΙ στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18%, δηλαδή 2.044.038 Καταλανοί
  • ΟΧΙ ψήφισε το 7,83%, δηλαδή 177.000 ψηφοφόροι
  • 2% των ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό
  • Η συμμετοχή ανήλθε στο 43.03%. Από τους 5,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 2.286.217 ψήφισαν

Σύμφωνα με το «νόμο του δημοψηφίσματος», μέσα σε 48 ώρες από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μαδρίτη σε Καταλονία: Εκλογές τώρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση

Να διαλύσουν το Κοινοβούλιο τους και να προχωρήσουν σε εκλογές, για νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση με την κεντρική κυβέρνηση ζητά η Μαδρίτη από τους Καταλανούς.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (...) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τη βίαιη καταστολή την ημέρα του δημοψηφίσματος. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία την ημέρα της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία.

Την Τρίτη η παρέμβαση του ηγέτη της Καταλονίας

Την Τρίτη αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή της Καταλονίας ο πρόεδρος της ισπανικής επαρχίας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Στην ομιλία του, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα θα κάνει ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη των Καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του Καταλανού ηγέτη.

Ελεύθεροι ο διοικητής της αστυνομίας και οι επικεφαλής δύο αυτονομιστικών ενώσεων

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Ισπανίας εξήλθαν ελεύθεροι σήμερα από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου είχαν κληθεί να παρουσιαστούν.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει επιβληθεί εις βάρος τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.