Εκτελούσε μυστικές αποστολές για 40 χρόνια στον Ψυχρό Πόλεμο
O Βέρνερ Μάους, o 77χρονος κατάσκοπος, γνωστός και ως ο Τζέιμς Μποντ της Γερμανίας για τις μυστικές αποστολές που εκτελούσε επί 40 χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καταδικάστηκε σήμερα για φοροδιαφυγή «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Με συμμετοχή στην εξάρθρωση τουλάχιστον 100 εγκληματικών συμμοριών και στις συλλήψεις περίπου 2.000 ατόμων, ο Μάους, ντυμένος με κουκούλα στο δικαστήριο, σε μια δίκη που ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, κατηγορείτο για απόκρυψη «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ» από τις γερμανικές φορολογικές αρχές σε υπεράκτιους λογαριασμούς που διατηρούσε μεταξύ 2002 και 2011. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, το ποσό αυτό κυμαίνεται κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
«Βασικά, το μέγεθος της οικονομικής ζημίας, είναι μία μόνο πτυχή που εξετάστηκε (στην καθορισμό της ποινής), δήλωσε ο Βόλκερ Ταλαρόφκσι, εκπρόσωπος του δικαστηρίου στο Μπόχουμ.
«Όλες οι πτυχές πρέπει να εξεταστούν, ανάμεσα σε αυτές η ηλικία του κατηγορούμενου. Είναι 77 ετών και δεν έχει ποτέ καταδικαστεί ενώ έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό έργo ζωής», σημείωσε.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Handelsblatt και Süddeutsche Zeitung, οι φορολογικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνέλαβαν τον Μάους όταν αγόρασε δεδομένα που διέρρευσαν από ελβετικές τράπεζες το 2012.
Η Süddeutsche Zeitung ήταν εκείνη που αποκάλυψε την εμπλοκή του Μάους στο σκάνδαλο των Panama Papers περί εξωχώριων φορολογικών παραδείσων.
«Είναι μια από τις πλέον αινιγματικές προσωπικότητες στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πράκτορας για κράτη, εταιρείες και για ιδιώτες», είχε τονίσει τότε η εφημερίδα.
Είχε τουλάχιστον 100 διαφορετικές ταυτότητες και μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το γραφείο της καγκελαρίας, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι υπεράκτιοι λογαριασμοί ανοίχτηκαν από τρίτα πρόσωπα για πληρωμές μυστικών αποστολών, όπως την απελευθέρωση ομήρων.
Γνωστός ως «Θεσμός Μ» στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, ο Μάους κατά τη διάρκεια της καριέρας του, βοήθησε στη σύλληψη στην Αθήνα του Ρολφ Πόλε, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) – γνωστή και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, διαπραγματεύθηκε με την σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ την απελευθέρωση ομήρων που είχαν απαχθεί στον Λίβανο και Γερμανών που κρατούσαν όμηροι οι αντάρτες του ELN στην Κολομβία.