Τη Δευτέρα κηρύσσει (μάλλον) την ανεξαρτησία της η Καταλονία

Τη Δευτέρα κηρύσσει (μάλλον) την ανεξαρτησία της η Καταλονία

«Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μίας ελεύθερης χώρας», δηλώνει ο Κάρλες Πουιζντεμόν

Την ανεξαρτησία της από την Ισπανία θα ανακηρύξει μονομερώς την ερχόμενη Δευτέρα η Καταλονία, μετά το «απαγορευμένο» δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο το «ναι» στην απόσχιση της περιοχής απέσπασε ποσοστό άνω του 90%.

Η Μιρέια Μπόγια, βουλευτίνα του κόμματος CUP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανέφερε στο Twitter πως η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα γίνει μετά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, με θέμα τον απολογισμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις, συλλήψεις... Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι, δε θα σταματήσει σε καμία περίπτωση», ανέφερε η ίδια.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιζντεμόν, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το τοπικό κοινοβούλιο να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας βάσει του δημοψηφίσματος, το οποίο η ισπανική κυβέρνηση και το συνταγματικό δικαστήριο κρίνουν παράνομο.

«Αυτό πιθανότατα θα τελειώσει μόλις έχουμε όλες τις ψήφους από το εξωτερικό στο τέλος της εβδομάδας, και επομένως πιθανότατα θα ενεργήσουμε το Σαββατοκύτιακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Πουιζντεμόν στο BBC.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος της Καταλονίας δηλώνει ότι αισθάνεται ήδη «πρόεδρος μίας ελεύθερης χώρας όπου οι πολίτες έλαβαν μία σημαντική απόφαση».

Ο Πουιζντεμόν εξηγεί στην ίδια συνέντευξη ότι η άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Καταλονία, παρά να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. «Η ισπανική κυβέρνηση επιτρέπει τις συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων της, επηρεάζει τα ΜΜΕ και μπλοκάρει ιστοσελίδες. Είμαστε υπό παρακολούθηση μέρα και νύχτα», αναφέρει ο ίδιος, σχολιάζοντας: «Τι είναι αυτό, αν όχι ένα απολυταρχικό κράτος;».