Τα τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας εξετάζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο συμμετείχε το 42% των Καταλανών και επικράτησε το «ναι» στην απόσχιση από την Ισπανία σε ποσοστό άνω του 90%.
Σενάριο 1: Κλιμάκωση των εντάσεων
Στο σενάριο αυτό, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουιζντεμόντ, επιμένει στη μονομερή ανακήρυξη της Καταλονίας σε ανεξάρτητο κράτος, με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να απαντά πιθανότατα με ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, που θα σήμαινε ότι αίρεται το καθεστώς αυτονομίας της περιφέρειας και ο έλεγχός της υπάγεται απευθείας στη Μαδρίτη. Το επόμενο βήμα σε αυτήν την περίπτωση είναι οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Αν και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί με βάση τις πολιτικές ισορροπίες, η βίαιη καταστολή των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα προκαλούσε ερωτηματικά για την ικανότητα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει τη χώρα. Έστω κι αν η αντιπολίτευση δεν έχει την αριθμητική ικανότητα να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης Ραχόι, με ψήφο δυσπιστίας, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός να αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν και το αποτέλεσμά τους πιθανόν να είναι ακριβώς το ίδιο: οριακή νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Ραχόι χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ένας εύθραυστος συνασπισμός με άλλα κόμματα.
Σενάριο 2: Διάλογος
Αν η καταλανική κυβέρνηση κάνει πίσω στις ενέργειές της για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Ραχόι πιθανόν να αποφασίσει να πάει σε διάλογο με τον Πουιζντεμόντ, προσφέροντάς του μία νέα συμφωνία για την περιφέρεια, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία και πιο ευνοϊκή φορολογία. Στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας έχουν δηλώσει ότι αυτό είναι πιθανό, αν η καταλανική κυβέρνηση κάνει πίσω.
Ο Πουιζντεμόντ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως φοβόντουσαν πολλοί, και επομένως το σενάριο αυτό είναι εφικτό, αν και δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός της Καταλονίας θα ήταν πρόθυμος για διάλογο μετά τη βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος.
Σενάριο 3: Ραντεβού στα δικαστήρια
Αν οι Καταλανοί δεν προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, αλλά ούτε και σε διάλογο με την κυβέρνηση Ραχόι, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, η Μαδρίτη πιθανόν να απευθυνθεί στα συνταγματικά δικαστήρια.
Ωστόσο, οι νομικές και οικονομικές ενέργειες κατά των ηγετών της Καταλονίας είναι πιθανό να πυροδοτήσουν περαιτέρω έχθρα και να οδηγήσουν σε νέες διαδηλώσεις, φέρνοντας τους επικεφαλής και των δύο πλευρών σε δύσκολες θέσεις.