Σε αστυνομικό κλοιό η Καταλονία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Σε αστυνομικό κλοιό η Καταλονία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Έκρυθμο το κλίμα στη Βαρκελώνη με την αστυνομία να έχει περικυκλώσει τα σχολεία - εκλογικά τμήματα

Η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία, ενώ 163 σχολεία έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας  και ανακοίνωσε ότι η  αστυνομία θα απομακρύνει αύριο τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία-εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες - εξαρτάται από την αστυνομία για το πως θα τους απομακρύνει,

Ωστόσο, η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Επίσης, οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».

Από την πλευρά τους, οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αύριο το δημοψήφισμα, παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη και παρά το γεγονός ότι οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση, σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας.

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.