Μαδρίτη: Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα την Κυριακή στην Καταλονία

Μαδρίτη: Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα την Κυριακή στην Καταλονία

Ο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης

Δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη αλλά θα διεξαχθεί οπωσδήποτε σύμφωνα με τις τοπικές αρχές - ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο ξεκαθάρισε σήμερα σε απόλυτο τόνο ότι το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε χθες αποφασιστικά ότι  «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος» ενώ η  δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που δημιουργήθηκε, προκειμένου να βρεθεί μία ειρηνική λύση.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

Δύο ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από τη Μαδρίτη να δείξει σύνεση

«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.

Μία σουρεαλιστική σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, και κατέληξε σε διάλογο κωφών.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, που συμμετείχε επίσης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι επανέλαβε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συγκατοίκηση (μεταξύ Καταλανών) δεν πρέπει να πληγεί, το ίδιο και το κράτος δικαίου και ότι η Κυριακή θα είναι «μία μέρα γιορτής».