Λίγοι αλλά σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές έχουν απομείνει στη Ράκα

Λίγοι αλλά σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές έχουν απομείνει στη Ράκα

Το 75% της πόλης έχει ελευθερωθεί - «Δεν θα υποκύψουμε, ακόμα κι αν μας σκοτώσουν» λέει ο ηγέτης αλ Μπαγκντάντι

Περίπου 400 με 800 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει στην συριακή πόλη Ράκα και περισσότερο από το 75% της πόλης έχει εκκαθαριστεί από τους τελευταίους θύλακες του ΙΚ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων, που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, 400 με 800 μαχητές του ΙΚ παραμένουν στην Ράκα και μιλάμε για τέσσερα τετραγωνικά χιλιόµετρα», τόνισε ο Ντίλον.

Εντούτοις, επισήμανε ότι η πλειοψηφία των τζιχαντιστών που παραμένουν στην πόλη είναι «ξένοι και σκληροπυρηνικοί μαχητές που θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι θανάτου».

Οι τζιχαντιστές έχουν περιχαρακωθεί σε πολυώροφα κτίρια στην πόλη και εξακολουθούν να ελέγχουν το στάδιο και το συγκρότημα του κρατικού νοσοκομείου, το οποίο έχουν μετατρέψει σε αρχηγείο τους, πρόσθεσε ο Ντίλον.

Μπροστα τις συνεχόμενες ήττες που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το Ισλαμικό Κράτος, ο  ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους αλ Μπαγκντάντι – σε ηχητικό μήνυμά του – κάλεσε  τους μαχητές της στη Συρία και το Ιράκ να «πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να αντισταθούν στους άπιστους σε όποια συμμαχία κι αν ανήκουν».

«Θα είμαστε παρόντες, θα προβάλλουμε αντίσταση και θα επιδείξουμε υπομονή (…), δεν θα υποκύψουμε, ακόμα κι αν μας σκοτώσουν, μας φυλακίσουν, παρά τα τραύματά μας» ακούγεται να λέει ο Μπαγκνταντί.

Ο ίδιος αναφέρεται στις ήττες που έχει υποστεί η οργάνωση και μιλά για «το αίμα που χύθηκε στη Μοσούλη, στη Σύρτη, στη Ράκα, στο Ραμάντι και στη Χάμα».

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε τη λιβυκή πόλη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016, την ιρακινή πόλη Ραμάντι τον Φεβρουάριο του 2016 και τη Μοσούλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2016.