Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπου υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα κάνουν τον κυβερνητικό συνασπισμό
Σε συμφωνία έχουν ήδη καταλήξει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων με το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, για να φτιάξουν κυβέρνηση συνασπισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», η Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει για το ποια υπουργεία της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα θα πάρουν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.
Αν και το FDP έχει ήδη διαψεύσει το δημοσίευμα, η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο ενώ πηγές της καγκελαρίας δηλώνουν αισιόδοξες ότι σύντομα θα υπάρξει κυβερνητικό σχήμα.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και η Γενική Γραμματέας Νίκολα Μπέερ από τη μία πλευρά και οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ρόμπερτ Χάμπεκ από την άλλη, συμφωνήθηκε να δοθούν στους Φιλελεύθερους πολύ κρίσιμα υπουργεία:
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το FDP θα εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ένα νέο υπερ-υπουργείο Τεχνολογίας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ οι Πράσινοι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αναπτυξιακής Βοήθειας και επίσης ένα νέο υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Καταναλωτή.
Ήδη πάντως στενός συνεργάτης της Μέρκελ ανέλαβε ως μεταβατικός υπουργός τη θέση του Σόιμπλε στο Οικονομικών. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ θα γίνει πρόεδρος της Βουλής.
Βέβαιος ότι θα σχηματιστεί συνασπισμός Τζαμάικα ο πρόεδρος του SPD
Βέβαιος ότι στο τέλος θα σχηματιστεί συνασπισμός «Τζαμάικα» εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ωστόσο ότι, αν η προσπάθεια αποτύχει και υπάρξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το κράτος, το SPD θα πρέπει να σκεφτεί εκ νέου την στάση του.
«Οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι για κάθε κακή πράξη», δήλωσε ο κ. Όπερμαν μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του ZDF και πρόσθεσε ότι προβλέπει εμπόδια μόνο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι έχουν πληγωθεί βαριά από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ερωτηθείς πάντως αν το SPD θα σκεφτόταν να μπει στην κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο κ. Όπερμαν δήλωσε: «Τότε θα είχαμε μια πραγματικά νέα κατάσταση», ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχθηκε ότι, αν το SPD είχε πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το 2013 (25,7%) ή έστω με το 2009 (23%), θα είχε πιθανότατα δεχθεί να συνεχίσει τον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε αστειευόμενος: «Οι συζητήσεις θα κρατήσουν τόσο, όσο θα χρειαζόμουν για να ανέβω δύο φορές τις Άλπεις».