Ιράκ, Τουρκία, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ κατά της εφαρμογής του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας – Εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις του στην Αρμπίλ
Με ποσοστό άνω του 92%, το «ναι» υπερίσχυσε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης. «Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το "ναι" συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το "όχι" 7,27%» επισήμανε η επιτροπή διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.
Την ίδια ώρα οι διεθνείς πιέσεις κατά της εφαρμογής του εντάθηκαν, παρά το ότι ο ηγέτης της αυτόνομης περιφέρειας, Μασούντ Μπαρζανί, έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.
Η Βαγδάτη διεμήνυσε ότι δεν θα συζητήσει με τους Κούρδους για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος και απηύθυνε τελεσίγραφο 72 ωρών την Τρίτη στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για να παραδώσουν τον έλεγχο των αεροδρομίων στις κεντρικές αρχές.
Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια, όπου, πέραν του ιρακινού εθνικού αερομεταφορέα, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες—ιρανικές, τουρκικές, ιορδανικές, λιβανέζικες, γερμανικές—εκτελούν τακτικά πτήσεις προς και από αυτά.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το Κουρδιστάν σε τρεις ημέρες αν τα αεροδρόμια δεν παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Εν τω μεταξύ, η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τις ξένες αεροπορικές εταιρίες οι διεθνείς πτήσεις προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια θα ανασταλούν στις 15: 00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) και πως θα επιτρέπονται μόνον εσωτερικές πτήσεις.
Ετσι, η λιβανική αεροπορική εταιρία MEA και η αιγυπτιακή EgyptAir αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς την Αρμπίλ
Επίσης, στην περιοχή Σιλόπι, βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού από κοινού με τον ιρακινό στρατό.
Τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ παραμένουν ανοικτά, αν και λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα πεινάσουν, αν η χώρα του σταματήσει τη ροή φορτηγών και πετρελαίου κατά μήκος των συνόρων.
Από την πλευρά τους, ΗΠΑ, Μόσχα και Παρίσι προειδοποιούν το ιρακινό Κουρδιστάν να μην προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση, επικαλούμενοι τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, αν και η Μόσχα σέβεται τις εθνικές φιλοδοξίες των Κούρδων, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της Γαλλίας, η οποία προειδοποίησε σήμερα το ιρακινό Κουρδιστάν ότι πιθανή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ωστόσο το Παρίσι κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Κούρδους.
«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μόνο το Ισραήλ υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα - ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν - σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών Αράβων αντιπάλων.