Μακρόν: Προϋπολογισμός, ένας υπουργός και στρατός αλλιώς ΕΕ τέλος

Μακρόν: Προϋπολογισμός, ένας υπουργός και στρατός αλλιώς ΕΕ τέλος

Ανεξάρτητο προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και στρατιωτική δύναμη επέμβασης, το όραμα «δεκαετίας» του Γάλλου προέδρου

Τρία στοιχεία: ανεξάρτητος προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και ειδική (στρατιωτική) δύναμη κρούσης και επέμβασης. Αν η ΕΕ δεν αποκτήσει αυτά τα τρία στοιχεία σε βάθος δεκαετίας το αργότερο, θα καταρρεύσει.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί ο σημερινός λόγος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη Σορβόνη, στον οποίο σκιαγράφησε το όραμά του για την Ευρώπη του μέλλοντος.

«Το θεμελιώδες θέμα δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μόνος δρόμος που θα εξασφαλίσει το μέλλον μας είναι να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που θα είναι κραταιά, ενωμένη και δημοκρατική» τόνισε, μιλώντας μπροστά σε μια γαλλική και μια ευρωπαϊκή σημαία.

Χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές ζήτημα επιβίωσης της ΕΕ και είπε πως η Ένωση έχει ανάγκη να «κάνει επανεκκίνηση στον εαυτό της». Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική σε θέματα που τώρα φυγοκεντρίζουν την ΕΕ όπως το άσυλο για τους πρόσφυγες, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η φορολογία των επιχειρήσεων, η επιστημονική έρευνα και καινοτομία, η άμυνα και η οικονομική σταθερότητα.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τη στήριξή του σε οικονομικά αδύναμες και απείθαρχες χώρες, τόνισε πως «η ιδέα δεν είναι η αμοιβαιοποίηση των παλαιών χρεών ή η επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της μιας ή της άλλης χώρας» αλλά ένα «ενιαίο δόγμα δράσης».

Τόνισε μάλιστα πως τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν ένα κοινό προϋπολογισμό αλλιώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οικονομικά σοκ στο μέλλον.

Ο λόγος του Μακρόν έρχεται μόλις 2 μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές που στέρησαν από την Άνγκελα Μέρκελ την οποιαδήποτε – σχεδόν- δυνατότητα κινήσεων στα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είπε «ευχαριστώ» στο Μακρόν για το λόγο του αυτό, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ Ευρωπαϊκό». «Ένας πολύ ευρωπαϊκός λόγος από το φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Η Ευρώπη χρειάζεται ενθάρρυνση. Σε ευχαριστώ για την υποστήριξη σου στην δουλειά που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» έγραψε ο Γιούνκερ στο Τουίτερ.