Η Qalatga Darband μετά από 2.000 ήρθε στο φως χάρη σε φωτογραφίες με drone και διαβαθμισμένες εικόνες της CIA
Αυτή που για αιώνες θεωρούταν η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυρίζονται ότι βρήκαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου πολεμιστή.
Πρόκειται για την Qalatga Darband, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο όποιος εγκαταστάθηκε αργότερα εκεί με 3.000 βετεράνους των εκστρατειών του.
Η ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την «χαμένη πόλη» μελετώντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από drone και αποδιαβαθμισμένες εικόνες της CIA που είχαν τραβηχτεί από δορυφόρο τη δεκαετία του 1960, όπου διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης.
Σύμφωνα με του επιστήμονες, η Qalatga Darband – που στα Κουρδικά σημαίνει «Κάστρο του ορεινού περάσματος» - βρίσκεται στη διαδρομή που ο Μέγας Αλέξανδρος ακολούθησε για να επιτεθεί στον Δαρείο ΙΙΙ της Περσίας το 331 π.Χ.
Η πόλη – σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα - βρίσκεται στην επαρχία Σουλεϊμάνιγια (Sulaimaniya) στο βόρειο Ιράκ, στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στις όχθες της Λίμνης Ντοκάν.
Εκτός από τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πλακίδια από τερακότα, αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και νομίσματα.