Οι πιο ακραίοι της γερμανικής ακροδεξιάς θέλουν τώρα τα ηνία

Οι πιο ακραίοι της γερμανικής ακροδεξιάς θέλουν τώρα τα ηνία

Τώρα που μπαίνουν στη Βουλή με 12,6%, ως τρίτο κόμμα

Τρίτο κόμμα στην Γερμανία η ακροδεξιά παράταξη Alternative for Germany (AfD), με το σοκαριστικό ποσοστό του 12,6%, και ήδη τα πιο ακραία στοιχεία μέσα στο κόμμα προσπαθούν να πάρουν τα ηνία (και την ευκαιρία να επηρεάσουν όσο περισσότερο μπορούν φυσικά).

Να σημειωθεί ότι το AfD είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη γερμανική Βουλή (Bundestag) από το 1950!

Την απόφασή της να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το πιο αναγνωρίσιμο στέλεχος του κόμματος, η Frauke Petry, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της. Η Petry ήταν μια από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές μέσα στη γερμανική ακροδεξιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Petry (που θα μπει στη Βουλή ως ανεξάρτητη βουλευτής) είχε υποστηρίξει ότι το ακροδεξιό AfD θα έπρεπε να μπει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που οι λιγότερο – έως και καθόλου- μετριοπαθείς του κόμματος απορρίπτουν.

Μέσα στα τελευταία χρόνια, και κυρίως λόγω του προβληματισμού για το μεταναστευτικό, το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα είδε το κοινό του να αυξάνεται και το ίδιο να μετατρέπεται από ένα ριζοσπαστικό, σχεδόν παράνομο γκρουπ νοσταλγών του ναζισμού σε ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, με αντιμεταναστευτικές (αλλά όχι ναζιστικές) θέσεις και έντονη αντίθεση στα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης.

Αρκετά από τα στελέχη που διεκδικούν τώρα μια θέση επιρροής στο (εντός Βουλής πλέον) ακροδεξιό γερμανικό κόμμα έχουν κάνει δηλώσεις όπου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα «πρέπει να είναι περήφανη για τους στρατιώτες της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».